Mediebruset

Plasten för hela världens media och nyheter

Vad är en VPN för något?

VPN är en förkortning för Virtual Private Network. En VPN är en tjänst som gör det möjligt för dig att få tillgång till internet anonymt och säkert när du är ansluten till WiFi.

Oroar du dig någonsin för att hackare eller andra personer ska övervaka vilka webbplatser du besöker? Med en VPN krypteras inte bara dina webbläsarsessioner utan de görs också anonyma genom att dölja vem som ansluter till webben.

Det här blogginlägget kommer förklara hur du med hjälp av en VPN kan skydda din integritet när du surfar på nätet!

Det finns många VPN att välja mellan

Numera finns det en hel uppsjö av VPN-leverantörer att välja mellan, vissa gratis och andra som kostar pengar. Vissa VPN-tjänster är dock bättre än andra. En del VPN har månatliga begränsningar på ett visst antal GB som kan förbrukas. Andra erbjuder endast åtkomst i vissa länder (t.ex. USA), vilket kan vara ett problem om du vill låsa upp geografiskt blockerat innehåll i andra länder.

Den trend som man brukar kunna se är att man får det man betalar för. Du kan få en gratis VPN, men då måste du oftast stå ut med annonser och dessa typer av begränsningar. En VPN som kostar pengar är däremot generellt sett bättre när det gäller prestanda och funktioner. De har inga irriterande annonser och framförallt inga begränsningar.

Använda VPN för att komma åt blockerat innehåll?

Ja detta är faktiskt fullt möjligt! Många använder VPN-tjänster för att komma åt webbplatser som är blockerade i deras land eller för att kunna titta på TV-program och filmer på streamingtjänster som endast finns i andra länder, exmepelvis amerikanska Netflix.

Detta beror på att när du ansluter till en VPN-server kan du göra så att det ser ut som din dator befinner sig på en annan plats en vad den faktiskt gör. Detta är perfekt om du befinner dig utomlands, och vill kunna ta del av innehåll från vissa svenska hemsidor.

Vad är en VPN för något?
Rulla till toppen