Mediebruset

Plasten för hela världens media och nyheter

Hur mycket färg behöver man för en fasadmålning?

Att måla om fasaden på sitt hus är ett stort projekt som kräver noggrann planering och förberedelse. Det är inte bara en fråga om att välja rätt färg och borstar, utan också att räkna ut hur mycket färg som faktiskt behövs för att täcka hela ytan.

Även om det är fullt möjligt att bara köpa en burk färg och börja måla för att sedan köpa en ny när den första tagit slut, är detta verkligen inte det mest tidseffektivt sättet. Så hur räknar man ut hur mycket färg man behöver?

Faktorer som påverkar hur mycket färg som behövs

Det finns flera faktorer som påverkar hur mycket färg du behöver när du ska måla om fasaden på ditt hus.

För att försäkra dig om att du har tillräckligt med färg för hela projektet är det viktigt att du tar hänsyn till aspekterna nedanför.

1. Storleken på ytan som ska målas

En av de mest uppenbara faktorerna är storleken på ytan som ska målas. Ju större yta, desto mer färg behöver du. Det är viktigt att mäta ytan noggrant för att få en korrekt uppskattning av hur mycket färg som behövs.

2. Antalet strykningar

Antalet strykningar du planerar att göra påverkar också mängden färg som behövs. Vanligtvis krävs minst två strykningar för att få ett jämnt och hållbart resultat. Men om färgen är tunn eller om underlaget är mörkt och du ska måla med en ljus färg, kan det krävas fler strykningar.

3. Typen av målarfärg

Olika typer av färg har olika täckningsgrad. Vissa färger kan täcka ytan mer effektivt än andra. Det är därför viktigt att kontrollera färgens täckningsgrad innan du köper den. Tillverkaren brukar ange detta på färgburken.

4. Färgens kvalitet

Färgens kvalitet spelar också en stor roll. Billigare färger kan kräva fler strykningar för att få ett bra resultat, vilket innebär att du kan behöva mer färg än vad du initialt tänkte. Å andra sidan kan dyrare färger med hög kvalitet täcka ytan mer effektivt och kräva färre strykningar.

Så räknar man ut hur mycket färg som behövs

För att räkna ut hur mycket färg som behövs för att måla en fasad, behöver man ta hänsyn till ett antal faktorer. Först och främst behöver du mäta ytan som ska målas. Detta kan göras genom att multiplicera väggens bredd med dess höjd. Till exempel, om din vägg är 560 cm bred och 240 cm hög, blir ytan 134 400 cm², vilket motsvarar 13,44 kvadratmeter (kvm).

Nästa steg är att räkna ut hur många strykningar som behövs. Vanligtvis behöver en fasad målas två gånger för att få en jämn och hållbar yta. Så i vårt exempel skulle vi behöva täcka en yta på 26,88 kvm (13,44 kvm x 2).

Slutligen behöver vi ta reda på hur mycket yta en liter färg täcker. Detta kan variera beroende på färgtyp och tillverkare, men en bra tumregel är att en liter färg täcker ungefär 7 kvm. Så för att täcka vår yta på 26,88 kvm skulle vi behöva ungefär 3,84 liter färg (26,88 kvm/7).

Notera att dessa beräkningar endast är ungefärliga. Faktorer som färgens kvalitet, väggens material och väderförhållanden kan påverka mängden färg som behövs. Det är alltid en bra idé att köpa lite extra färg för att täcka eventuella oförutsedda omständigheter.

Anlita en målare för att slippa fundera över detta

Även om det kan verka som en stor kostnad att anlita en målare kan det faktiskt spara dig både tid och pengar i det långa loppet. Målare har stor erfarenhet av att arbeta med olika typer av färger och ytor, och de vet exakt hur mycket färg som behövs för att få jobbet gjort på bästa möjliga sätt.

Det finns otroligt många målare runt om i landet, som t.ex. målare Danderyd, som kan hjälpa dig med detta. Kolla upp vilka aktörer som finns tillgängliga i ditt närområde och be om en offert på det du vill ha hjälp med. De kommer då att kunna både assistera och utföra jobbet så att det blir korrekt gjort – vilket kan vara skönt att veta så att man inte senare behöver fundera på om allt verkligen blev rätt och korrekt.

Hur mycket färg behöver man för en fasadmålning?
Rulla till toppen