Mediebruset

Plasten för hela världens media och nyheter

Dessa 5 viktiga saker bör du tänka på gällande elavtal

När det kommer till att välja nytt elavtal finns det många saker att tänka på. Din målsättning är förmodligen att få ett så förmånligt elavtal som möjligt – men hur lyckas man egentligen med detta?

Att hitta ett billigt elavtal behöver faktiskt inte vara så svårt som man kan tro. Det gäller bara att man vet vad man ska kolla efter. Här är 5 tips som hjälper dig att komma igång!

1. Vad behöver du för typ av elavtal?

Det finns två huvudtyper av elavtal – rörliga och fasta elavtal. Rörliga avtal har vanligtvis lägre priser, men det finns också en risk för att priserna kan stiga. Fasta avtal har däremot i regel lite högre priser men du vet exakt hur mycket du kommer att betala under hela avtalstiden för dessa priser är nämligen förutbestämda i samband med att avtalet skrivs på.

Fasta elavtal passar de personer som vill ha förutsägbarhet och trygghet när det gäller sina elräkningar. Om du däremot väljer ett rörligt avtal kan du spara pengar om priserna sjunker, men du måste också betala mer om de stiger.

2. Gör alltid ett aktivt val

Allt för många svenskar väljer faktiskt inte vilket elbolag de ska bli kund hos, utan låter detta istället ske automatiskt så de blir tilldelade ett så kallat anvisat elavtal. Problemet med detta är att dessa avtal oftast är mycket dyrare än om du skulle gjort ett aktivt val på egen hand.

Gör därför alltid ett aktivt val och välj det elbolag och elavtal som passar dina behov bäst. Det tar bara några minuter och kan spara dig mycket pengar i det långa loppet.

3. Välj ett miljövänligt elavtal

Är miljön viktig för dig? Då kan det vara en bra idé att överväga att välja ett miljövänligt elavtal. Dessa avtal är ofta något dyrare än vanliga elavtal, men den extra kostnaden gör så att du kan försäkra dig om att den energi du betalar för är förnybar och som hjälper till att minska vårt koldioxidavtryck.

Idag finns det en hel del olika elbolag som lägger stort fokus på att deras energi ska vara miljövänliga, så det är inte alltför svårt att hitta ett bra alternativ. Elbolaget Greenely är ett exempel på ett sådant elbolag.

4. Jämför dina alternativ

Trots att det kan vara frestande att välja första bästa elavtal bara för att få saken gjord, är det definitivt värt att ta sig tid att jämföra de olika alternativen. På så sätt kan du vara säker på att du verkligen får det bästa möjliga erbjudandet.

Du kan enkelt jämföra olika elavtal och företag genom att använda en jämförelsesajt på nätet. På dessa sajter behöver du oftast bara ange några grundläggande uppgifter om din elförbrukning, för att sedan få ta del av en lista med olika alternativ att välja mellan.

5. Ha koll på alla avgifter

Sist men inte minst är det viktigt att poängtera att du alltid bör hålla koll på alla olika avgifter som gäller för ditt elavtal. Förutom det faktiska elpriset finns det ofta andra avgifter och kostnader som snabbt kan bli stora summor.

Se därför till att du förstår alla olika avgifter innan du skriver under ett avtal så att du inte får några obehagliga överraskningar i efterhand.

Dessa 5 viktiga saker bör du tänka på gällande elavtal
Rulla till toppen