GT borde fundera på varför kommunen vill göra deras jobb

Göteborgs kommunala bostadsbolag Poseidon har givit en reklambyrå i uppdrag att driva nyhetssajt för det utsatta området Hjällbo. Det gillar inte GT:s chefredaktör Sofia Dahlström. Hon menar att kommunen lägger pengar på betald journalistik – PR – som inte kommer att vara tillräckligt kritisk mot sig själv. Fair enough, det kommer de antagligen inte att vara. Det här är inget särskilt bra substitut för journalistik, så långt är vi överens.

Säger mer om GT

Men eftersom Dahlströms egen tidning de senaste tio åren ömsom ägnat sig åt skrikpopulistisk kampanjjournalistik och ömsom skildrat förorterna som obeboeliga krigszoner säger det mer om tidningens journalistiska gärning än kommunens åtgärd. Det är jäkla trist att ett bostadsbolag känner behovet att betala någon för att berätta att det pågår annat än våld i Hjällbo.

I den kommunala tidningen Vårt Göteborg – vars existens är ännu ett tecken på göteborgsjournalistikens misslyckande – berättar Poseidons informationschef Linda Thorsson om tankarna kring nyhetssajten:

Det finns ett rikt föreningsliv i Hjällbo, men det finns ingen samlad info om de aktiviteter som sker. Då dök tanken upp om att göra ett kalendarium och sedan att göra en hel nyhetssajt. Förorterna är inte så väl täckta i traditionella medier och vi tror att det är viktigt för självbilden och för övriga göteborgares bild av Hjällbo med en sådan här sajt.

Skildras som ett helvete på jorden

Väl täckta är de allt. Men den som läser GT får bilden av ett helvete på jorden. Det är brinnande bilar, molotov cocktails, hämndaktioner och brandkaos. Det sjuder av våldsbejakande islamism, med moralpoliser och IS-resenärer. Explosioner, skottlossning, lägenhetsbränder, stenkastning och raketskjutningar är vardag. Dessutom är det den svenska terrorismens kornbod, som GT:s ledarsida uttrycker det. Och så lite råttor på det.

Det finns förstås en förklaring till att nyheter från förorter som Hjällbo mestadels består av misär. Med stora sociala problem och hög kriminalitet inträffar det oftare så kallat nyhetsmässiga incidenter. Har en gangster slagit sönder alla rutor i centrum är det tjänstefel att inte rapportera det. Har det skett ett mord kan de inte strunta i att skriva det bara för att det ska verka trevligt. Problemet är inte att GT rapporterar om det här. Problemet är att det är det enda de rapporterar om.

Varför inga vanliga nyheter?

Det är slående hur de inte ens försöker förmedla några ytterligare bilder av förorten. För det gör de ju med övriga Göteborg. De rapporterar gärna att prinsen invigt ett nytt slakteri, om Per-Arne som köpt en hummer för 83,000 kr, att ringaren i Notre Dame är en bra teater, att Johns premiärfisketur blev förstörd av tjuvfiske, om 74-åriga Madelein som blivit DJ och om Esther som köat hela dagen till Ed Sheeran.

Så varför inte om Hjällbos nya satsning på kvinnligt företagande? Varför inget om Angereds bokmässa? Varför inga recensioner om fotokonstutställningen Barnen från Hjällbo? Varför ingen artikel om något oväntat fynd på Biskopsgårdens megaloppis? Varför inga vanliga svensson-reportage om vanliga människor från förorten? Det finns säkert rimliga skäl till varför de inte skrivit något om det här. Och tanken är inte att sitta och räkna upp saker GT måste skriva om. Ingen förväntar sig heller att GT ska bli en kommunal anslagstavla.

Men är det så att Göteborgs journalister inte klarar av att skildra stadens förorter utan att något brinner, är det faktiskt orimligt att klaga när kommunen försöker göra det åt dem. And by the way, som krönikören på modertidningen Expressen uttrycker det:

kommentarer

Dela
Förra inläggetTT:s slarv blir guld för extremhögern
Mediebrusets första och hittills enda värmlänning. Jobbar till vardags som ABF-gubbe.