TT:s slarv blir guld för extremhögern

Nyhetsbyrån TT rapporterade att en dansk Venstre-politiker vid namn Michael Aastrup Jensen blev chockad av det svenska valet. Enligt honom var valet mer odemokratiskt än i Ryssland och Östeuropa, eftersom valbåsen inte var tillräckligt skymmande.
Under alla valobservationer jag har varit på har jag aldrig sett ett val så odemokratiskt som det svenska, sa han till den danska tidningen Berlingske i ett citat som TT sedan återgav.

Flera svenska medier plockade upp det, trots att jämförelsen är barock: I Ryssland har ett 50-tal regimkritiska journalister lönnmördats sedan 90-talet. Polisen skingrar regelbundet alla former av demonstrationer. Organiserat motstånd mot Putin slutar nästan alltid med döden. Den som tar upp konditionen hos de svenska valbåsen i samma diskussion måste avfärdas som en dåre. TT och de andra tidningarnas agerande är obegripligt.

TT skriver inte rakt ut att Michael Aastrup Jensen är valobservatör. Men de återger ett citat som antyder att han är det, och skriver att han tidigare varit det i flera olika länder. 

Och han har befunnit sig här för att observera valet. Men det har han gjort på eget bevåg. Han var inte här på uppdrag av någon. Talespersonen för Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (som är formella valobservatörer), Thomas Rymer, har dementerat att Aastrup Jensen har något med dem att göra.

Det hindrade förstås inte sajterna i det högernationalistiska träsket att presentera honom som formell valobservatör, och sprida uppgifter om att det svenska valet är korrupt.

Vi vet att det ingår i grundkursen för högerextrem opinionsbildning att misskreditera samhällets olika institutioner. Att ropa valfusk blir dessutom extra viktigt när Alternativ för Sverige, Nordiska Motståndsrörelsen och andra liknande aktörer ska förklara varför ingen röstat på dem. I förlängningen handlar det dock om att lösa upp förtroendet för vårt demokratiska system.

Nu hade de kunnat göra det ändå, även om TT struntat i vad Venstre-politikern sa. Men det är rent bedrövligt att etablerade medier börjat hjälpa till utan att de själva begriper det.

kommentarer