V störst bland studenter enligt mätning med 98% bortfall

Det är snart val och opinionsmätningarna haglar. De flesta medier nöjer sig inte med att mäta vad allmänheten tycker utan vill dryga ut sin knapra journalistiska diet med specialmätningar. Som till exempel Metro, som undersöker vad studenter tycker.

 

”Vänsterpartiet är storfavorit bland Sveriges studenter, det visar en undersökning från Studentkortet som bygger på en webbenkät som skickats ut till 125 468 varav 3 090 svarat.”

Det är mindre än 2,5 procent som svarat. Bortfallet är alltså över 97,5 procent. Det här är vad som inom statistiken kallas ett pyttelitet minihinder. Mätningen kanske bara visar att vänstersympatisörer är mer benägna att svara vad de tycker. Svårt att egentligen dra några slutsatser alls.

Om man inte är Metro, förstås. Då kan man dra tvärsäkra slutsatser om studenternas partisympatier, och kanske rentav unna sig att spekulera lite i varför de tycker som de gör. Och det blir pedagogiska stapeldiagram:

Men det bygger på att man inte publicerar diagrammet i sin helhet. För då ser det istället ut såhär:

 

kommentarer