Expressens scoop: S använde skådespelare i film

Ur Socialdemokraternas valfilm. Inspelad på Rågsvedsskolan i Stockholm.

Ända sedan Niklas Svensson försvann iväg på någon form av ledighet i höstas och aldrig riktigt kom tillbaka har Expressen stått utan en ledande politisk slaskskribent. Scenen är nu redo för det skönlitterära stjärnskottet Ludde Hellberg. Och som han levererar. Inte journalistik kanske, men han levererar.

Det kom en del protester tidigare i somras när vi tyckte att han borde byta jobb. Men hear us out här.

I sitt senaste scoop, helt i linje med den svenssonska berättartraditionen, har Hellberg avslöjat att Socialdemokraterna har skådespelare i sin valfilm. För oss vanliga dödliga är det lågt nyhetsvärde. Men på Expressens politikbevakning släpper man aldrig en artikel när man väl börjat. Hur rimliga förklaringar det än finns.

Om vi bortser från detaljen att eleverna är på sommarlov så kan man inte bara dyka upp på en skola och spela in en politisk film med barnen där. Istället använder man skådespelare. Med samtyckande föräldrar.

Vi kan bara spekulera i vilken sorts texter Ludde Hellberg skulle koka ihop om man gjorde på något annat sätt. Barnen tvingades medverka i S-filmen. ✓Föräldrarna rasar ✓Blir behandlade som djur

Men det här begriper Hellberg förstås. Egentligen. Han väljer bara att bortse från att han förstår det. Men för att det inte ska se komplett imbecillt ut i tidningen så har han letat rätt på en mamma som är sur för att hennes barn – som inte ingick i inspelningen – inte fick ta del av inspelningsteamets fika.

På den grunden lyckas han sedan koka ihop en story om att förortskidsen inte duger för Socialdemokraterna. ”De allra flesta av Rågsvedsskolans elever har utländsk bakgrund”, får vi veta i artikeln.

Det är alltså såhär Expressen bevakar politik mindre än en månad före ett val.

Det är ingen idé att hoppas på att Expressen ska sluta upp med att göra det politiska samtalet dummare och istället faktiskt granska vad våra folkvalda gör med sin makt. Det här är Expressens hela affärsidé.

Vårt förslag att Ludde Hellberg skulle byta jobb var kanske lite överilat. Men han borde överväga att skaffa sig en hobby. Vi rekommenderar journalistik.

 

Bonusmaterial: Den här bildcredden.

kommentarer