Slöseri att Lotta Gröning inte leder släckningsarbetet

Eftersom det pågår gigantiska skogsbränder runt om i landet börjar de självutnämnda experterna titta fram. En sådan är Expressenkrönikören och kolikaffischnamnet Lotta Gröning. Hon har tidigare gjort sig känd för konspirationsteorier om medier som mörkar viktiga samhällsfrågor, sitt tjat om ”PK Sverige” och att det är odemokratiskt att partier inte vill samarbeta med Sverigedemokraterna.

Nu försöker hon göra ett nummer på att Myndigheten Samhällsskydd och Beredskap (MSB) inte tar hjälp av Ryssland för att hantera skogsbränderna. En populär lättantändlig halmgubbe som de mer Rysslandsvänliga delarna av extremhögern harvat på om i en vecka. Och hon är en fullfjädrad expert på allt som har med brandflyg att göra:

”Om vi tar Ryssland som exempel så har de har en flotta av stora plan som kan vattenbomba, det finns tre storlekar. Ett som tar tolv kubik, ett som tar 40 och ytterligare ett som tar 60 kubik.”

Men, tillägger hon:

”givetvis krävs stora sjöar för att fylla 60 kubik. Storsjön är säkert stor nog”

Hon är mot användningen av helikoptrar i släckningsarbetet:

”En helikopter tar mellan 500 och 2 500 liter beroende på modell och det vattnet har väl i princip dunstat innan det träffar marken i den här hettan.”

Att myndigheterna låter denna expertis förspillas på Expressens redaktion är en skam. Hon borde få ett ledande operativt ansvar. För hon vet nämligen hur man bäst utnyttjar luftrummet:

”Dessutom finns sådana brandflyg i andra länder om nu Ryssland är helt otänkbart att vända sig till. Argumentet att det är trafik i luften är snabbt avhjälpt ni kan låta helikoptrarna vila.”

Nog för att det tar emot att rekommendera någon att läsa Expressen, men Lotta Gröning borde verkligen läsa Expressen. För där finns en intervju med MSB:s talesperson Marcus Årskog, som förklarar varför hennes idé är dålig:

– Våra experter har bedömt att de brandbekämpningsplan som vi har nu är mest effektiva för de kan gå ner och väldigt snabbt skopa vatten och gå upp igen, säger han.

Några andra skäl?

”De stora planen å andra sidan, säger Årskog, måste landa varje gång vattnet är slut och det tar 40 minuter att fylla upp dem.”

Något mer att tillägga innan vi återgår till Lotta Grönings feberyrande?

”Det är väldigt rörigt i luftrummet. Det är fullt med helikoptrar och flygplan. De här stora planen behöver större ytor och de här planen kan inte heller gå ner på alla flygplatser. Det finns bara några få flygplatser som de kan gå ner på.”

Det hade kanske varit lämpligt om Gröning hade läst den där intervjun. Eller vänta, hon skriver ju i sin krönika att hon ”läste vad MSB:s talesperson Marcus Årskog hade för argument för att inte be om hjälp från Ryssland”. Ändå kör hon på. För hon har läst lite på wikipedia och nu vet hon mer än någon annan om luftrumsutnyttjande.

Lotta Grönings hela gärning som krönikör är att berätta olika varianter av att Sverige är så vanskött att det håller på att gå under. Den här gången är skogsbränderna hennes rekvisita. Detta ger förstås bra delningar och klick bland de som delar hennes uppfattning.

Ja, det är en katastrof som pågår runt om i de svenska skogarna. Men det finns inte i hennes föreställningsvärld att myndigheternas arbete faktiskt skulle fungera.

kommentarer