Expressens Ludde Hellberg behöver ett nytt jobb

Journalister får tycka vad de vill, men i sitt jobb måste de vara opartiska.

Det är vetenskapligt bevisat att skogsbränderna kan innebära slutet för regeringen, skriver Expressens Ludde Hellberg och hänvisar till statsvetaren Lina M Eriksson som också kandiderar till Göteborgs kommunfullmäktige för Centerpartiet.

Det är samma Hellberg som för någon vecka sedan ville göra skandal av att några i Miljöpartiet kör bil. Kanske är det därför han väljer att vänta till sista meningen innan han berättar att Eriksson är centerpartist, och före det ges hon stort utrymme att uttala sig som objektiv forskare:

— (…) Vi vet ju också att den sittande regeringen har en historiskt dålig bakgrund av krishantering av naturkatastrofer, i och med både tsunamin och Gudrun. De borde ha lärt sig en del tänker man.

Bara fyra av 22 i den nuvarande regeringen styrde Sverige 2005. Det vet förstås Eriksson som 2017 skrev en avhandling på Uppsala universitet, och har drivit seriös forskning om ämnet. Men när Expressen ringer tar hon ut svängarna. Hon har en kandidatur att sköta och som oppositionspolitiker tar hon varje chans att utmåla regeringen som oduglig. Varför skulle hon inte?

Frågan är varför Ludde Hellberg får jobba som journalist. Han tycks vara ute efter att sätta dit den rödgröna regeringen med hjälp av nyhetsartiklar. För bara någon vecka sedan var det miljöpartiledningens fordonsregister han gjorde ett nummer av och nu har han ringt upp Eriksson — som i förrgår intervjuades av DN där hon för övrigt ger mycket mer nyanserade svar — och bett henne spetsa till sina teser om hur illa det kommer att bli för regeringen.

”Ja, absolut, det är vetenskapligt bevisat att det här kan bli absolut avgörande” svarar hon när Hellberg förmodligen frågat om branden ändå inte skulle kunna fälla regeringen.

Flera andra forskare sagt att bränderna inte alls nödvändigtvis kommer att påverka valutgången, däribland statsvetaren Jonas Hinnfors. Hellbergs artikel är alltså både osann och partisk.

Man kan undra varför vi har en diskussion om fejkade nyheter när de seriösa nyhetsförmedlarna gömmer politiska budskap i det som ska vara riktiga nyheter.

kommentarer