Faktiskt.se om klimathotet: Vissa isbjörnar kan faktiskt simma

Faktiskt.se skulle fungera som journalistikens särskilda giljotin mot lögner och falsarier. Men under kniven har det mest legat hårstrån.

Faktakollarna tycker att Miljöpartiet gör mestadels fel som pryder sin valaffisch med en svältande isbjörn. Orsaken, menar sajten som vill främja en faktabaserad och konstruktiv samhällsdebatt, är att forskarna än så länge bara vet att isbjörnen kommer att drabbas av klimatförändringarna, men inte exakt vilka populationer eller om arten kommer att utrotas helt. Dessutom har några isbjörnar lärt sig simma.

Med andra ord får inte Miljöpartiet använda isbjörnen som exempel på klimathotet, eftersom det inte är säkert att björnen på bilden svälter som en omedelbar följd av temperaturförändringarna. Den var ju kanske sjuk eller svag av andra skäl. Samtidigt har SMHI behövt varna svenska folket för 32-gradig hetta i flera dagars följd. Grundvattnet i Sverige har aldrig varit såhär lågt. Skogen brinner i 18 av 21 län.

Granskningen SVTs Linnea Carlén gjort för Faktiskt.se utgår från valaffischens tillhörande påstående, som lyder: ”De smältande isarna gör att djuren inte kan hitta mat. De sitter helt enkelt fast och svälter”.

Det hon kommer fram till, efter att ha pratat med världens mest framstående isbjörnsforskare, är att vissa björnar mår helt okej just nu trots att havsisarna blir mindre – några av dem har nämligen lärt sig simma. Forskaren berättar samtidigt att arten sannolikt kommer att minska, att de kommer att drivas norrut när havsisen smälter, att dödligheten ökar när tiden på land blir längre då mängden lagrat fett blir mer avgörande och att Svalbard möjligen är helt fritt från isbjörn om 30 år.

Hur det här resulterar i att affischen mestadels är fel är obegripligt. Är inte ”ökad dödlighet till följd av längre tid på land” synonymt med att ”smältande isar gör att djuren inte kan hitta mat”?

Det hade varit komiskt om det inte varit så absurt.

kommentarer