Jorden kokar men Expressen granskar MP-topparnas bilar

För den som vill engagera sig i Miljöpartiet gäller det att vara hemlös, leva på sopor och bo på krälavstånd från partikansliet på Söder. Annars finns risken att Expressen ringer och frågar hur i helvete man tänkt.

Nä, okej. Riktigt så illa är det inte. Men nu har Expressens Ludde Hellberg tagit rygg på ”amendurå”-spåret från SVTs Opinion Live – ni vet, där språkröret Isabella Lövin (MP) frågades ut om den monsterjam-truck maken rattar för att skjutsa stenbumlingar – och granskat hela det miljöpartistiska toppskiktets fordonsregister. Det visar sig att fyra(!) av 29 granskade äger en bil som drivs med fossila bränslen, medan ytterligare sju har en familjemedlem som gör. Tio äger ingen bil överhuvudtaget och två kör elbil.

Den här sortens artiklar är så talande för Expressen. Just nu pågår en aldrig tidigare skådad värmebölja över hela världen. Den ser ut såhär:

I Sverige slår skördar fel, på sina håll har torkan lett till sinande brunnar och nödslakt av djur. Men Expressen misslyckas fullständigt med att koppla det till global uppvärmning. Jordens temperatur har legat över det normala 400 månader i sträck. Det här har varit stora nyheter över hela världen, men den klimatbilaga som Expressen lanserade över högtidliga former i vintras består mestadels av grill- och restips med en miljötwist.

Och förstås: lite slagningar i offentliga register om vem som äger vilken bil.

Återigen försöker pressen göra en poäng av att Miljöpartiets företrädare inte lever som de lär. Eller att deras eventuella partner inte lever som de lär. Återigen tvingas vi ställa frågan: vad spelar det för roll om några av deras företrädare är och beter sig precis som vanliga människor? Vi vet inte vilka betänkligheter som ligger bakom gruppledaren Jonas Erikssons (MP) beslut att behålla sin bensinbil.

Och det spelar ingen roll. Det har ingen betydelse för vilken miljö- och klimatpolitik de driver. Alla eventuella lagar de får igenom kommer att gälla även dem. Hade ingen av dem ägt eller använt en bil hade kritiken dessutom varit att ingen av dem vet hur det är att äga eller använda en bil.

Expressens hela poäng är att partitoppen i Miljöpartiet är hycklare för att de inte lever som de lär. Men i sådana fall är de inte ensamma. Få har ett så högtravande tonläge när de talar om vikten av kvalitetsjournalistik. Chefredaktören Thomas Mattsson pratar gärna och ofta i synnerligen pompösa ordalag om hur vikten journalistiken är för en fungerande demokrati. Om hur makten ska granskas och medborgarna upplysas.

Och sedan publicerar de det här dravlet. Det är ju bara sorgligt.

kommentarer