Miljön är mer än stenbumlingar

Medierna misslyckas ständigt med att fokusera på det viktiga.

Igår var det Miljöpartiets dag i Almedalen. När språkröret och klimatminister Isabella Lövin besökte SVT:s Opinion Live, också känt som Bolibompavarianten av Agenda, fick hon en blå leksaksbil framför sig. Det var en av familjen Lövins bilar och programledaren Belinda Olsson ville veta vad språkröret tyckte om att de ägde en så kallad smutsig dieselbil.

Det visade sig då att Lövins make är stenskulptör. Och för att skjutsa runt på det jätte, jättetunga arbetsmaterialet använder han en gammal pickup med ett utsläppsvärde till och med Volkswagen hade reagerat på. Det rimmar illa med Miljöpartiet och regeringens politik.

Särskilt mycket verkar det sticka i ögonen på de som berörs av det planerade zonförbudet mot dieselfordon. Eller som Aftonbladets motorskribent Robert Collin, ständigt aslack på Miljöpartiet, uttrycker det:

”Miljöpartiets miljösamvete nådde inte ända fram till språkrörets bil”

Men alltså, vad spelar det för roll? Om något tyder det på att Lövins tankegångar sträckt sig bortom den egna trädgården. Politikers uppgift är att identifiera, analysera och lösa olika samhällsproblem så att vi medborgare slipper. Det är det som kallas representativ demokrati. Vi väljer ut andra att styra åt oss.

Varför är det då ett problem att de är och beter sig precis som alla andra i samhället, och kanske faktiskt personligen ”drabbas” av sin egen politik? Det hade ju varit värre om hon struntade i att införa åtgärder, med hänvisning till familjens omständigheter. Eller bara genomförde åtgärder som inte drabbade de egna.

Journalister är medborgarnas demokratiska ombud. De ska ställa politiker mot väggen, kräva riktiga svar och lusläsa alla dokument. Vad Lövins man har för bil är fullkomligt ointressant. Vad hon gör med den makten svenska folket har tilldelat henne är det som spelar roll. Granska det.

Men det skulle kräva en massa kompetens som Opinion Live helt och hållet saknar.

kommentarer