Klavertramp när SVT faktakollar förintelsen

Faktiskt.se lanserades som ett projekt för att faktakolla politiker och påståenden i den offentliga debatten. Det började med att faktakolla partiledardebatter, debattartiklar och påståenden om klimatutsläpp och vårdköer. Sedan hände det här:

Det låter som en parodi men det är det inte. Med rubriken ”NMR har helt fel om Zyklon B – användes visst för att massmörda människor” har SVT faktakollat förintelsen. För att en nazistisk organisation påstår att det är ljug. I en surrealistisk granskning går de igenom vätecyanidens kemiska egenskaper, dess reaktion med tegel och exponeringstiden i gaskamrarna för att klargöra att förintelsen faktiskt inträffat. Därefter har slutsatserna publicerats på Faktiskt.se, i samma flöde som granskningar om utsläpp, vårdköer och antalet poliser.

Oavsett intentionen – enligt faktaredaktören Fredrik Laurin att rusta vanliga människor med gedigna bevis för förintelsen – hamnar den snett. Det uppfattas som att förintelsen (eller månlandningen för den delen) måste kollas upp på samma sätt som vanliga påståenden i debatten. Miljöminister Isabella Lövins påstående om minskande klimatutsläpp hamnar i kategorin “helt fel” på faktiskt.se – precis som förintelseförnekarna. 

Vi har upprepade gånger kritiserat den här faktakollsatsningen. Delvis för sin förmåga att hänga upp sig på ren semantik. Och delvis för att det gång på gång faktiskt slarvas med fakta.

Nu fogas det här till listan. Den här typen av djuplodande bevisföring mot förintelseförnekelse skulle givetvis aldrig ha publicerats som en faktakoll utan som separata artiklar.

kommentarer