Veckans haverier på Faktiskt.se

Vi har hela listan!

En bra faktakollsajt ska skriva saker som är 1) sanna och 2) relevanta. Faktiskt.se – som drivs av SVT, SR, SvD, DN och Kit, med statliga innovationspengar utöver presstöd och licensavgifter – har rätt svårt med båda. Som Benjamin visade i sin sammanställning från härom veckan är projektet efter en månad på banan ett haveri.

Och det har inte blivit bättre.

I förra veckan gjorde de två granskningar som var nästan imponerande dumma.

Exempel ett: Moderaternas skolutspel

Stockholmsmoderaten Anna König Jerlmyr skriver i en facebookannons att svenska elever har så mycket kortare undervisningstid ”än andra länder” att de går miste om ett helt läsår under grundskolan. Mestadels fel, skriver faktiskt.se.

Därefter förklarar de – deras artiklar är aldrig signerade av någon journalist – att ”Svenska elever går i dag 648 färre timmar i skolan jämfört med genomsnittet i OECD. Det motsvarar ett års undervisning på lågstadiet men inte ett helt år i mellanstadiet eller högstadiet.”

Så lågstadiet är alltså inte del av grundskolan? Eller hur funkar det här egentligen? Men det blir konstigare. För tydligen blir König Jerlmyrs påstående ännu mindre sant för ”en extra timme matematik per vecka för högstadieelever [är] redan på gång”. Som att hennes fakta blir mindre sann bara för att den sittande regeringen har samma idé.

Exempel två: Brottslingar i SD:s riksdagsgrupp

Det finns gott om brottslingar i Sverigedemokraternas riksdagsgrupp. Alltså imponerande många för ett parti som pratar om hur kriminella invandrare är.

Vänsterledaren Jonas Sjöstedt påpekade just detta i senaste partiledardebatten. Att Sverigedemokratiska toppolitiker är mycket mer överrepresenterade i brottsstatistiken än invandrare. Sjöstedt har helt fel eftersom han ”lutar sig mot en Brå-rapport som är över 10 år gammal. Det är också en stor skillnad mellan de två jämförda tidsperioderna – då man räknar andelen SD-ledamöter som någon gång sedan 1980-talet har dömts för brott mot andelen utlandsfödda misstänkta för brott mellan 1997 till 2001.”

Nyheter24 från 2017 och Inte Rasist Men från 2010 visar att det är närmare var femte i SD:s riksdagsgrupp som blivit dömd för alltifrån vansinneskörning och förtal till misshandel och våld mot tjänsteman. Det är siffror invandrare inte kommer i närheten av.

Men helt fel, menar faktiskt.se.

Det finns många fler exempel från den här faktakollsatsningen som pendlar mellan irrelevant och oförmöget att begripa språkets nyanser till rena fantasier. Läs för all del sammanställningen Benjamin gjorde i förrförra veckan.

Men vi kan räkna med att haveriet lär fortsätta även nästa.

kommentarer