Det här blev faktiskt helt fel

Sveriges fyra största mediehus har gått samman i en gemensam faktakoll. Resultatet? Nja.

Faktiskt.se heter alltså faktakollarsajten som lanserades i slutet av april. Det är mediehusen Bonnier, Schibsted, SR och SVT som gått samman genom ett Vinnova-projekt för att granska olika påståenden som cirkulerar i den politiska debatten, med syftet att främja en källkritisk diskussion och faktabaserad debatt. Det är väl bra. Men premissen väcker snabbt frågor.

Om de fyra bolag som tillsammans producerar lejonparten av all journalistik i Sverige måste gå in i ett innovationsprojekt för att granska vad politiker säger, vad tusan har de sysslat med innan? Och varför ska skattebetalarna slanta upp igen – utöver presstödet och radiolicensen – när bolagen själva omsätter 33 miljarder? Men låt gå, tanken är god.

Premiären blev inte precis elegant. Flera av de påståenden man tog upp inledningsvis var uppenbara tolkningsfrågor, där den fackliga organisationen LO haft en annorlunda syn på Moderaternas förslag än Moderaterna själva. Det retade upp en och annan debattör, däribland Åsa Linderborg som tyckte att sajten skulle läggas ned omedelbums.

Faktakollen tyckte att LO hade bonkers-i-huvudet fel som sa att förslaget om sänkta ingångslöner skulle leda till sänkta löner. ”Helt fel” hade också LOs ordförande Karl-Petter Thorwaldsson som sa att det blir provanställningar på livstid om turordningsreglerna försvinner – som om han var dum i huvudet och trodde att Moderaterna föreslår en kriminalisering av tillsvidareanställningar.

Med tanke på att inte ens landets nationalekonomer vet säkert vad Moderaternas löneförslag kommer få för effekt i framtiden är det rätt imponerande att ett gäng journalister på SVT är bergsäkra. Värre är att de kallar det faktagranskning, och lögnstämplar de som tror annorlunda. Med den här logiken får ingen säga något ytterligare om någonting utöver det som redan formulerats av någon annan.

Till exempel får Svenskt Näringsliv aldrig mer påstå att vinstbegränsningar i välfärden försvårar för välfärdsföretag, Kristdemokraterna aldrig mer påstå att förbud mot religiösa friskolor inskränker religionsfriheten och Moderaterna aldrig mer bekymras över att höjda skatter leder till mindre företagande. Det politiska samtalet ska försättas i vakuum, upphöra och ersättas med ett forskarseminarium.

Tyvärr misslyckas faktakollen även när fakta finns. Miljöpartiets språkrör Isabella Lövin har pekats ut som en som har ”helt fel” av faktakollen efter senaste partiledardebatten – i två separata frågor.

Det ena var påståendet att det smälter 200 000 kvadratmeter is i Arktis varje minut som programmet pågick. Delvis fel, konstaterade faktakollen och slog fast att den korrekta siffran är 71 000. Låt oss för en stund glömma den mediala oförmågan att fokusera på det som är viktigt här – nämligen att en hel jävla biotop håller på att gå under – och istället titta på metoden.

71 000 kvadratmeter i minuten fick de fram genom att kolla hur mycket is som smält i Arktis under april månad. De drar alltså slutsatser om issmältning genom att titta på en enda vintermånad. Inte hela året. Nej, för det kan man ju inte, eftersom Isabella Lövin talade specifikt om minuterna under själva programmet. Faktiskt.se är alltså helt ovetande om att språket har nyanser.

”Helt fel”, lyckades också klistras på Lövins påstående om att de svenska koldioxidutsläppen minskar. Sedan gick helgen och Naturvårdsverkets preliminära statistik för 2017 visar på… en minskning. Visst, en faktakoll måste ju gå på den information som är offentlig även om ministern förmodligen har tillgång till bättre data, men det blir lite genant när granskningen bara står sig i tre dagar.

Det är inte bara faktagranskningen i sig och valen av ämnen som fallerar. Också förmågan att sålla. När ett barn frågade Stefan Löfven hur mycket han tjänar och om han är miljonär, svarade han nej, men att han har det bättre än de flesta och vill hålla sin privatekonomi för sig själv. En potentiellt vilseledande och i debatten vanligt förekommande uppgift tyckte SVT och började gräva i statsministerns deklarationer.

Efter hårt arbete kom de fram till att han tjänat ordentligt de senaste åren som toppolitiker, samt har en belånad sommarstuga till ett värde av 1,4 miljoner. Huruvida Stefan Löfven är miljonär eller inte bedömdes vara oklart, eftersom de inte fått veta hur mycket han har på sitt sparkonto. Men tack ändå, Faktiskt.se.

Till råga på allt väljer faktakollarna att ta upp påståenden som florerar på träskhögersajten Samhällsnytt – före detta Avpixlat.

Samhällsnytt har rapporterat om en PRO-undersökning som säger att 300,000 pensionärer undvikt att besöka tandläkaren det senare året, och att hälften av dessa gjort det av ekonomiska skäl. De påstår sedan helt ogenerat och från ingenstans att asylsökande och papperslösa får gå till tandläkaren för småsummor. Detta väljer Faktiskt.se att bemöta som ett av många olika påståenden i den politiska debatten.

Vad är detta? Det är bra att allmänhet och väljare får ta del av så mycket fakta som möjligt. Politiker som vilseleder ska ifrågasättas. Men det här har uppenbarligen varit fel sätt att göra det på. Hittills har de tvingats lögnstämpla politiska perspektiv, klyva hårstrån, göra bisarra bokstavstolkningar och besöka träskhögersajter för att överhuvudtaget få fram innehåll. Fattas bara att de ger sig in i trådar på Flashback.

Kan det möjligen vara så att politiker inte ljuger lika ofta som sajtens upphovsmakare befarat? Kan det vara så att svenska politiker i regel är rätt hederliga men att politik helt enkelt är komplicerat och svårt? Det kanske inte är någon som ljuger. Det kanske bara är människor som tycker olika.

Hur som helst: Lägg ned det här. Ni hade ett bra koncept på pappret, men det blev, i brist på bättre ord, faktiskt helt fel.

kommentarer