Lena Mellin kräver: Någon som kan förklara politik på ett begripligt sätt

Aftonbladets politiska kommentator Lena Mellin har varit och lyssnat på statsminister Stefan Löfvens tal på första maj. Tydligen var han kritisk till moderat skattepolitik. Nyhetsvärdet i att sossar inte gillar moderata skattesänkningar är väl ungefär lika stort som själva skattesänkningarna. Mellin drar igång faktakollen:

”Och så häcklar han Moderaterna för att de vill sänka skatten. Men 2014 gick Alliansen inte till val på sänkta skatter.”

Fast det här är ju två helt olika saker. Det är korrekt att Alliansens valmanifest inte innehöll några ofinansierade skattesänkningar under valrörelsen 2014. Men dåvarande statsministern Fredrik Reinfeldt var synnerligen tydlig med att han ville se sänkta skatter om ekonomin tillät det. Och så här efter valet har Moderaterna lagt fram förslag på sänkta inkomstskatter för 28 miljarder. Det här kan man läsa om lite varstans. Aftonbladet till exempel.

Lena Mellin igen:

“Så här kommer det att fortsätta, tro mig. Väljarna behöver en konsumentombudsman, ValO, som sorterar bland alla utsagor från partiledarna”

Ja, det behövs helt enkelt en insatt och nitisk person som håller koll på politiken och kan kommentera den på ett begripligt sätt. Gärna med en stor publiceringsplattform. Där har Lena Mellin, politisk kommentator på Aftonbladet, alldeles rätt.

Men vem ska göra det?

kommentarer