Mediebruset är tillbaka

Då så, då var vi tillbaka.

Det har ju hänt en del sedan i mars. Det har hållits uppmärksammade rättegångar med förväntat resultat för pressetiken. Vi har gjort en genomgång över exakt hur urflippat det kan bli i pressen när rättsväsendet försöker göra sitt jobb.

SVT:s Agenda har testat det edgy greppet att ägna sina program åt invandring. Och TV4 har skapat en märklig princip där män som misshandlat och begått sexuella övergrepp mot sina flickvänner får tala ut – medan kvinnor som talat ut om sexuella övergrepp och blivit anmälda för förtal blir avbokade.

SVT, SR, DN och Expressen vill bekämpa den populistiska tankefiguren om att medierna håller varandra om ryggen genom att lansera en gemensam faktakoll. Som visat sig inte ha alldeles utsökt koll på fakta. Men den kan med total säkerhet yttra sig om utfallet av Moderaternas ännu inte sjösatta lönepolitik. Goddag Yxskaft-strategin de kör på sociala medier för att hantera sakfel är mest en bonus.

Tumultet i svenska akademien har ju varit kvällstidningsgodis som livesänts med en illa dold glädje vi inte sett sedan Håkan Juholts partiledardagar. Och i processen lyckades Svenska Dagbladet outa en kvinna som blivit utsatt för det akademien kallar ”oönskad intimitet”. Till synes utan en tanke på att så gör man bara inte. GW är inkopplad, så röran i akademien lär lägga sig snart.

Uppdrag Granskning fortsätter harva vidare med den stendöda storyn att komikern Özz Nûjen ska ha anlitat den misstänkte för attentatet i Stockholm förra året för en husrenovering på Gotland. Underförstått: komikern finansierar terrorism.

Det pågår också någon lågintensiv mediekampanj mot Facebook för att bolaget samlar så mycket data med användarnas surfvanor och dylikt. Lite genomskinligt blir det med tanke på drivor av kakor sagda tidningar placerar i alla våra webbläsare.

På det börjar så sakteliga valrörelsen komma igång. Mediebevakningen matchar på inget sätt de sakfrågor svenska folket tycker är viktiga. Faktum är att det i vanlig ordning inte är så mycket sakfrågor – det blir mest idrottsreferat om vem som vann olika debatter och vem som vill regera med vem. Opinionsmätningarna börjar komma tätare – så man kan utse vinnare och förlorare varje dag istället för bara på valdagen.

Det här är vad vi har att vänta framöver. Skepp ohoj gott folk. Vi är tillbaka. Nu blir det åka av.

kommentarer