Passa på att se journalistiken innan den försvinner!

”SvD:s klimathaveri”, kallas det i Medievärldens artikel. Svenska Dagbladet fick vid något svagt ögonblick för sig att publicera den här resebilagan:

”Venedig, Maldiverna och Seychellerna sjunker i havet, glaciärer smälter, regnskogar skövlas och norra Kalifornien brinner. Passa på att besöka dessa hänförande, men klimathotade, platser innan de försvinner.”

Kritiken lät inte vänta på sig och inledningsvis försökte SvD bolla över frågan till den enligt uppgift autonoma bilageredaktionen. Men det är inte riktigt så det fungerar, en tidning är ansvarig för hela sin tidning. Kritikerna stod på sig. En sådan var Expressens biträdande kulturchef Jens Liljestrand:

Innan man sätter sig på så höga hästar bör man noga kontrollera att ens egen tidnings resebilaga inte gör exakt samma sak. Helst inte upprepade gånger i alla fall.

Att det är just Svenska Dagbladet och Expressen som gett sig in i den här duellen är minst sagt tragiskt. För det är just dessa två tidningar som nyligen lovat att satsa på rejäl klimatbevakning. Expressen lanserade i slutet av förra året en klimatbilaga och på SvD finns sedan december Jenny Stiernstedt som arbetar på heltid med att bevaka klimatet.

Dessvärre spelar det absolut ingen roll så länge tidningarna fortsätter trycka bilagor om bilar, uppmuntrar till mer flygande till klimatutsatta platser och resten av journalistiken tillåts genomsyras av en kvävande inkompetens. Jenny Stiernstedt är en förbaskat kunnig journalist, men hon fungerar inte som klimatkompenstion för ansvarslöst utgivarskap.

Ha klimatbilagor, för all del. Men prova först att lyfta nivån på resten av tidningen.

kommentarer