Aftonbladet: Har du ett Twitter-konto är du offentlig person

Ingen går säker från att slungas ut på Sveriges mest besökta nyhetssajt.

Vi vet sedan tidigare att Aftonbladets policy för namnpubliceringar består i att ansvariga utgivaren Lena Mellin singlar slant tills ”jajamen” hamnar överst, men att det skulle gå så långt att hon hänger ut privatpersoners Twitter-inlägg om att Ingvar Kamprad var nazist är något nytt. I en mejlkonversation med den utpekade förklarar hon Aftonbladets hållning:

Har du ett twitterkonto är du offentlig person, och har ingen rätt till privatliv eller anonymisering enligt de pressetiska reglerna. I det här fallet gällde det en högstadielärare – som tidigare satt i styrelsen för Vänsterpartiet i Stockholm – som skrev att Ingvar Kamprad var en nazistisk kapitalist som inte var någon att sörja. Dagarna efter publiceringen fick både läraren och skolledningen dödshot.

Samma dag som Lena Mellin hänger ut folk som påpekar Ingvar Kamprads bakgrund inom nazismen publicerar också Aftonbladet – du vet tidningen hon basar över – den här artikeln:

De pressetiska reglerna är egentligen rätt simpla: folk har rätt till sitt privatliv. Särskilt när de gör, tycker eller säger något som kan uppfattas som klandervärt. Undantag kan göras för makthavare. Eller kändisar som tidningar beslutat är så kallade offentliga personer. Det är därför Mellin kan skriva den här sortens artiklar och faktiskt tro på det själv:

 

De senaste månderna har Mellin kommit med den ena kreativa förklaringen till tidningens namnpubliceringar efter den andra. Och det gör att hennes tidning kan hänga ut privatpersoner för att de skriver om Kamprads nazistiska förflutna. Samma fakta som Aftonbladet, under hennes ledning, också skriver. 

Det är lätt att få för sig att det finns flera Lena Mellin, men alla dessa är en och samma ansvarslösa Lena Mellin. Hon klarar uppenbarligen inte av balansgången vid de pressetiska reglernas gränsområden, men det finns en enkel lösning.

Gör inte nyheter av vad folk skriver på twitter.

kommentarer