Hur man reducerar massmord till skvaller

I veckan åtalades till slut mannen bakom attentatet på Drottninggatan i Stockholm förra året. Därmed blev också polisens förundersökning offentlig. Och kvällstidningarna har förstås siktat in sig på det viktiga.

En man åtalas alltså för ett attentat som kostade fem människor livet och Michael Syrén på Expressen och Helena Trus på Aftonbladet tycker sig ha ett case. För att en känd komikers anhöriga anlitat den misstänkte för en renovering två år innan dådet. Den här sortens lösa sammankopplingar är ett spännande fenomen som forskare kallar för guilt by hallucination.

Men det är ett imponerande hantverk. Den uppmärksamme lägger dessutom märke till att båda artiklarna är formulerade på ett finurligt sådant sätt att det inte framgår om det finns någon arbetsgivare med i kedjan mellan Nûjens anhöriga och den misstänkte.

Brottscentralen

För mindre än ett år sedan slutade Aftonbladet köpa in tv-programmet Brottscentralen, som då flyttade över till Expressen. Chefredaktören Thomas Mattsson var mycket nöjd och berättade stolt om denna fenomenala satsning på kriminaljournalistik.

Det här är alltså resultatet. Mer skvaller. Det finns egentligen inga skäl att tro att Thomas Mattsson faktiskt vet skillnaden. Men i processen levererar han en allt-du-kan-äta-buffé åt nätets rassetroll. Och betalar med förtroende för journalistiken.

Skvaller och sport

Kvällstidningarna håller uteslutande på med skvaller och sport. Eller en kombination av de två. Opinionsmätningar och larviga debattupplägg reducerar lätt politik och viktiga samhällsfrågor till spel och sport. Och Özz Nûjen blir rekvisita för att koka ner ett massmord i centrala Stockholm till skvallerartiklar.

”Kvalitetsjournalistik” kallas det visst.

kommentarer