Lena Mellins minne är oroväckande kort

Opinionsmätningar är den lataste formen av samhällsjournalistik. Dels för att den i sig inte kräver så mycket till kunskap – vem som helst kan referera siffrorna och peka ut vinnare och förlorare. Dessutom tycker somliga inom presskåren att det är roligare ju sämre genomförda mätningar man här. Ju större fel desto mer dramatiska rubriker.

En ledande stjärna inom denna journalistiska genre är Lena Mellin, vice ansvarig utgivare på Aftonbladet, politisk kommentator och sporadisk krönikör med skönlitterära inslag. Och hon är bra på det hon gör. Se bara när hon ska ta sig an Washington Posts förtroendemätning för Donald Trump:

”Inizios analyschef Karin Nelsson lät sig inspireras av undersökningen och ställde samma frågor till de svenska väljarna. Eftersom det är två olika undersökningar ska man inte jämföra dem rakt av.

Resultatet är överraskande. Det visar att svenskarna är ungefär lika negativa, eller positiva, som amerikanarna.”

Hon vet alltså att man inte ska jämföra dem, för hon skriver det. Men när hon väl påbörjar nästa mening, alltså den där hon jämför de två olika mätningarna, har hon glömt bort den förra meningen hon skrev.

Och det är just denna journalistiska demens som är grundpelaren i mätjournalistiken. Den är den som möjliggör den här sortens rubriker.

Lena Mellin är dock i hård konkurrens om vem som är bäst på att glömma statistiska grundprinciper. Någon kilometer bort, i ett annat Stockholmshöghus, sitter nämligen Expressen. Och de bjuder på en rejäl match.

Partisympatimätningen från november är ett bra exempel. Då körde Expressen löpsedel, direktsändning, ledarsida och en gigantisk artikel om ”smällen för Löfven”. Mätningen var dramatisk – där partier normalt byter någon eller några tiondelars procent med varandra hade den här mätningen tre partier med förändringar på 3 procent, ett på 4 och ett på 5. Det var den mest dramatiska mätningen någonsin.

Först i det finstilta, undanstoppat i en futtig liten inforuta i slutet, flikade Expressen in att Novus, som gjort mätningen, bytt mätmetod sedan oktober och att man inte kunde dra några slutsatser om förändringarna.

Aftonbladet och Expressen är skickliga på att inte låta sig hindras av detaljer som bristade faktaunderlag. Medan en rad skickliga journalister arbetar på tidningarna med viktiga, seriösa artiklar och gräv tillåts politiska kommentatorer och krönikörer spola bort förtroendekapitalet på löpande band.

Så när vi ändå är inne på förtroendesiffror – så här ser kvällstidningarnas ut i förtroendebarometern:

För referensvärde: PostNord ligger på 20 procent.

kommentarer