Moderaterna går starkt framåt med -0,4%

Frågan är varför nyhetsredaktionerna ens får hålla på med opinionsmätningar – de har ju ingen aning om hur de fungerar. Sämst i klassen är, som oftast annars, Expressen. Senaste exemplet:

Och här är artikeln:

”I den nya mätningen ligger partiet på just 22,0 procent – en marginell minskning med 0,4 procent jämfört med den förra mätningen”

Det är inte en, utan två journalister som satt sitt namn på den här artikeln. Varken Mats Bråstedt eller Johanna Cardell, två utbildade journalister, klarar alltså av att hantera skillnaden mellan plus och minus. Ändå är det just dessa två redaktionsledningen tycker ska arbeta med opinionsmätningar.

När det kommer till just opinionsmätningar har Expressen en tradition av not giving a fuck. Det är inte fråga om olycksfall i arbetet – det är för frekventa och för systematiska. Affärsidén är att hitta på.

Expressens novembermätning är ett bra exempel. Då körde Expressen löpsedel, direktsändning, ledarsida och en gigantisk artikel om ”smällen för Löfven”. Mätningen var dramatisk – där partier normalt byter någon eller några tiondelars procent med varandra hade den här mätningen tre partier med förändringar på 3 procent, ett på 4 och ett på 5. Det var den mest dramatiska mätningen någonsin.

Först i det finstilta, undanstoppat i en futtig liten inforuta i slutet, flikade Expressen in att Novus, som gjort mätningen, bytt mätmetod sedan oktober och att man inte kunde dra några slutsatser om förändringarna.

Den tidning som ändå publicerar då har avsagt sig sitt pressetiska ansvar att förmedla korrekt information till oss medborgare. Expressen är en sensationskanal.

Men när vi ändå är inne på förtroendesiffror – så här ser Expressens ut i förtroendebarometern:

Expressen ligger, för jämförelse, hela tio procentenheter under PostNord.

Välförtjänt!

kommentarer