Våldtäktsanklagad chefredaktör ville också plötsligt byta jobb

Endast ett sammanträffande, intygar ledningen.

I torsdags kunde vi läsa att Metros chefredaktör slutar. Efter 10 fantastiska månader på jobbet tröttnade han med omedelbar verkan för att istället ge sig in i mäklarbranschen. Bara sådär. Trots karriärbytet var han inte tillgänglig för frågor eftersom han är på resa.

Det var lite märkligt, men inte omöjligt med tanke på historien om Mats Qviberg – galningen som köpte upp tidningen, lovade att den skulle rensas på stalinister och sedan sålde tillbaka tidningen för 1 krona. Kanske var det en omskrivning för att han inte stod ut längre? Ja, kanske. I så fall är det en osannolik tajming. Nu rapporterar Resumé att det riktats flera anklagelser om övergrepp och våldtäkter mot chefredaktören.

I Resumé beskriver två av vittnesmålen hur chefredaktören ska ha drogat sina offer innan våldtäkten. En av kvinnorna blev dåsig under en arbetsmiddag och vaknade upp i en säng bredvid honom, som meddelade att de haft sex. En annan kvinna polisanmälde honom för våldtäkt och olaga frihetsberövande 2015, då han jobbade som kommunikationschef. Den lades dock ned i brist på bevis.

En tredje kvinna berättar att hon under en arbetsmiddag fått frågan av chefredaktören – som då var programchef på TV3 – hur gammal hon var. När hon svarat ska han ha sagt att det var synd att hon inte var yngre, eftersom han då velat ta hem henne och kissa på henne.

Metros ledning var medvetna om dessa anklagelser, men bedyrar att hans avgång inte har med det att göra. Det är tydligen två separata frågor.

kommentarer