Sprängstoff: endast tre miljöpartister kräver språkrörens avgång

Först och främst: att hitta miljöpartister som är höga är väl inte särskilt mycket till nyhet.

Men det här är ett återkommande exempel på egentillverkade nyheter. Hade inte tidningen – som oftast är Expressen – engagerat sig, ringt upp och lirkat med folk hade nyheten aldrig blivit av. I varje opinionsmätning går det dåligt för något parti, och i varje parti har pressen några missnöjda föredettingar att ringa som garanterat kommer säga något kritiskt.

Den här gången var det Miljöpartiets tur. Igår kom SCB:s halvårsvisa opinionsmätning och Miljöpartiet hamnar under riksdagsspärren med sina 3,8 procent. Raseriet mot partiledningen vet förstås inga gränser.

Eller, nja. Expressen har hittat totalt tre anonyma miljöpartister som kräver språkrörens avgång sådär lite lagom i smyg. Det är ovanligt få avgångskrav för att vara Miljöpartiet. När Expressen skrev nästan exakt samma artikel för en månad sedan var de tre missnöjda miljöpartisterna i alla fall öppna med vilka de var.

Fredrik Samuelson har för Expressens räkning satsat på det totalt bombsäkra kortet att ringa upp tidigare språkrören Birger Schlaug och Per Gahrton. De brukar alltid kräva folks avgång till höger och vänster. Men inte ens de vill spela boll.

– Det spelar ingen roll vad man vill. Det är försent att byta så nära valet, säger Schlaug till Expressen.

– Jag kräver inte språkrörens avgång, bedyrar Gahrton.

Besvikelsen på kvällstidningen måste vara enorm. Särskilt när alla på Expressen är så upptagna med intrigmakeriet att de helt missar den stora nyheten: det är bara ynka tre miljöpartister som kräver språkrörens avgång.

kommentarer