SVT:s hovjournalistik är otidsenlig enligt Expressenkrönikör som tydligen inte läser Expressen

Hovjournalistik är det konstigaste svensk press har att erbjuda. Det är som att all journalistisk integritet är bortblåst och istället ersatt med ett enda långt krypande fjäsk för kungahuset. Faktum är att det är just denna absurda relation till monarkin som Alex Schulman kritiserade i sin senaste krönika. Han tyckte det var smått upprörande att se bevakningen av prins Gabriels dop här i dagarna – ”ett lajv så gått för långt”.

Eller ja, han tyckte SVT:s bevakning var ”underdåning” och otidsenlig. Att Expressen riggade upp ett podium och sände live i flera timmar var tydligen inte alls lika stort bekymmer.

Folk på Expressen ser inte ens ironin i detta. Avd bjälke i ögat.

Just Expressen är Sveriges ledande nyhetsmagasin för den som vill läsa hovjournalistik. Eller journalistik och journalistik, det är sida upp och sida ner om hur briljanta, roliga, härliga och välklädda alla kungafamiljens medlemmar är.

Det är en god portion återvinning. Som den här artikeln som kom i dagarna.

Den okända detaljen är alltså de inbroderade initialerna på alla tidgare barn som burit dopklänningen. Det kunde man läsa om i Expressen när samme Elias Giertz skrev om det i samband med pris Alexanders dop förra året, så helt okänd kan detaljen inte vara. Men han får nog anses ursäktad, han hade ytterligare fyra dopartiklar att skriva nu i helgen. Samt skaka fram en annons där Expressenläsarna kan skicka virituella grattisballonger.

Inget av just detta berörde Alex Schulman. Bara SVT:s fjäsk och det otidsenliga i monarkin som sådan. Som om inte pressen i allmänhet och Expressen i synnerhet är en drivande komponent i hela cirkusen.

Och visst, en krönikör ska ju av tradition ha ett stort svängrum och inte passa in något förbestämd mall för tidningens linje. Men frågan är varför man ska lyssna på Alex Schulman när inte ens Expressen gör det.

kommentarer