Medier som stryker medier medhårs

Journalistik som inte håller sig sunt kritisk blir lätt till reklam för allsköns elände. Som när Enköpingsposten i dagarna intervjuade mediet Solveig Pihl. Vi får läsa att hon har ”kontakt med andevärlden” och att hon lärt sig ”utveckla sin andlighet”. Inte en tillstymmelse till kritiska frågor när hon säger att hon kan prata med döda och förutspå när andra ska stryka med.

Journalisten Magnus Eriksson smeker spådamen medhårs hela intervjun igenom. Den är så okritisk att det till slut är hon själv som tar upp och berör kritiken mot tramset.

– Om det kommer en skeptiker till mej, någon som vill sätta mej på plats, då kollrar det i hela huvudet och jag hittar inte fram.

Att hennes förmågor plötsligt slutar fungera så fort hon pratar med en skeptiker leder alltså inte till några som helst varningsklockor hos Magnus Eriksson. Inga följdfrågor på det. Han har fullt upp med att påpeka att hennes stora karriärframsteg:

”Nu är hon certifierad och kan kalla sig medium”

Vem som helst kan kalla sig medium, och vem som helst kan utfärda medium-certifikat. Lite som att vem som helst kan kalla sig journalist. Pressleg hittar man uppenbarligen i närmaste flingpaket.

Journalistik handlar om att rätta och avslöja bedragare och villfarelser. Att filtrera det som sägs och skrivs så medborgarna får korrekt information. Ändå är vi här. Igen.

Varifrån kommer denna flathet mot folk som påstår sig kunna prata med döda? Arbetarbladet har kört nästan identiska inslag med sin lokala dårpippi. Aftonbladet berättar mer än gärna att en tidigare Paradise Hotel-deltagare sett ett spöke. Eller varför inte en man som tror sig ha spelat in de dödas röster på band?

Eftersom Enköpingsposten inte tagit sitt journalistiska ansvar så får väl någon annan säga det: Det här är trams.

kommentarer