Så går det till när Expressen publicerar en nyhet de vet inte håller

Välkommen till en av Expressens verkliga paradgrenar – publicera trots att man vet att caset inte håller. Som här:

Vinkeln är enkel: Socialdemokraterna tycker det är ruttet med tidsbegränsade anställningar men har ändå tidsbegränsade anställningar.

I artikeln intervjuar Mimmi Nilsson Socialdemokraternas kanslichef Lisa Hedin som förklarar Socialdemokraterna är mot tidsbegränsade anställningar där arbetsgivaren inte kan ge sakliga skäl till varför det inte ska vara en fast anställning. I det här fallet handlar det om att anställa en person under valrörelsen. Ett fullt sakligt skäl.

Expressen har lite svårt att förklara varför en valarbetare ska vara tillsvidareanställd.

Vet att den inte håller

Detta vet förstås Mimmi Nilsson, hon skriver det till och med själv i artikeln:

”Allmän visstidsanställning infördes av den borgliga regeringen 2007. Lagen har kritiserats eftersom arbetsgivare i och med detta kan tillämpa tidsbegränsade anställningar utan att motivera varför. ”

Därmed vet hon också att hela nyheten är murken. Men hon publicerar ändå. Och det är överenergiska can-do-mentaliteten som gör Expressen till Expressen.

Andra tidningar hade skrotat artikeln. Eller förklarat varför den där kanslichefen inte går att lita på. Men det är som sagt andra tidningar.

Har bockfötter

Det är lite som att Mediebruset skulle skriva en artikel om att Mimmi Nilsson har bockfötter, intervjua henne där hon förklarar att vi tagit miste på ljudet för att bockfötter låter väldigt likt vanliga skor när man går på golv inomhus, vi skulle ta med den kommentaren i artikeln. Men publicera ändå.

Dessvärre är det i själva verket ännu sämre ställt med hela den här nyheten. Det är nämligen ett två veckor gammalt moderatspinn (här MUF-ordförandens twitterkonto)

Kvällstidningarna är bra på att plocka upp politiska tjuvnyp på twitter. Men ofta går relationen ännu djupare.

Det är förstås inget som pressen pratar särskilt högt om, men att politiska aktörer hör av sig med skit på motståndarna är vardag på tidningsredaktioner. Inte sällan med kompletta färdiga paket som kräver noll research. Det är bara att ringa upp för en kommentar och sedan publicera. Busenkelt.

Publicerar vad som helst

Jag vet det här för att jag har ägnat mig åt det. På en tidsbegränsad valanställning hos Socialdemokraterna 2010, som av en slump. Och det var här jag fullständigt förlorade förtroendet för Expressen som journalistisk produkt. Det var nämligen för enkelt att sälja in grejer. De tog vad skräp som helst.

Det ingår i politiska partiers jobb att jävlas med sina motståndare. Det ingår i journalisters jobb att filtrera bort det. Spinn, tjuvnyp och propaganda ska aldrig nå läsarna. Journalistikens lojalitet ska vara mot medborgarna, aldrig mot skickliga tipsare på de politiska partiernas kanslier.

kommentarer