Metro borde viralgranska sin egen redaktion

Metro hade nog behövt fundera en stund till innan de publicerade det här.

Metro skrev för några dagar sedan att världens första mänskliga huvudtransplantation genomförts. Det hade varit sensationellt om det var sant. Det är det tyvärr inte. Det som hänt är att ett kinesiskt kirurgteam sytt fast ett dött huvud på en annan död kropp – för att öva inför världens första mänskliga huvudtransplantation. Den har alltså inte skett än.

Teamet, som leddes av Kinas motsvarighet till Dr. Frankenstein, tog 18 timmar på sig att genomföra övningsoperationen. Detta trots att en människokropp börjar bete sig annorlunda samma sekund den dör. Efter 17 timmar i rumstemperatur (förutsatt att operationen inte genomfördes i ett kylrum) börjar det anas en Walking Dead-statist.

Vi pratar om en missfärgad skyltdocksliknande sak som luktar vedervärdigt. Och är stel som ett, you guessed it, lik. Kanske var det därför det tog så lång tid att försöka koppla ihop ryggrad, nerver och blodkärl? Det blev helt enkelt mindre och mindre kirurgiskt finlir och mer och mer vaskulärt plockepinn.

Nåväl. Att byta huvud på ett lik kanske är medicinskt intressant – en anatomisk kuriositet. Men att det skulle vara en huvudtransplantation är inte sant, och att det utgör någon form av realistisk simulering av en huvudtransplantation på någon som lever är heller inte sant.

Trots det skriver Metro, och citerar vansinnesläkaren och initiativtagaren Sergio Canavero, att forskare snart är redo att utföra operationen på en levande människa. Som bloggen Faktoider konstaterar är det i så fall att medvetet ta livet av en person på operationsbordet.

Det är en smula förvånande att Metro slänger ur sig det här. På samma redaktion sitter åtminstone två personer dagligen och försöker faktagranska just den här typen av artiklar. Nej, det är inte är hela världen. Men det är en spektakulär rubrik som faktiskt helt saknar täckning i artikeln. Det passar inte i en seriös tidning.

kommentarer