Expressen ”Vi vill höra din berättelse” – bara den inte handlar om deras toppreporter

Det är nästan pinsamt tyst hos Expressen nu när det börjar dyka upp #metoo-anklagelser mot en av deras mest profilerade journalister. Medieprofiler hos konkurrenterna hängs däremot ut med namn och bild.

Det är en diger lista över överträdelser som Aftonbladet publicerar om en Expressenjournalist som arbetar huvudsakligen med politikrapportering. Unga kvinnor inom politiken, ofta pressekreterare, har fått påträngande inviter och oanständiga sms.

 • ”Deras berättelser handlar om sexinviter, objektifiering och makt.”
 • ”Flera andra kvinnor berättar om kontakter med Expressen-journalisten som fått dem att känna sig både nedvärderade, kränkta och olustiga till mods.”
 • – Jag var nyanställd pressekreterare. Han skrev otroligt vulgära sms med oralsex som tema och ville att jag skulle ta en taxi ner till Svampen på Stureplan för en utekväll. Jag ville inte, berättar en pressekreterare.
  – Han gjorde detta samtidigt som han hade inlett en granskning av mitt statsråds kvitton. Han sa att det låg i statsrådets intresse att jag gick honom till mötes.
 • ”En kvinna beskriver Expressen-journalistens beteende som ’gränslöst’ och ’klart olämpligt’. Hon framhåller att hon en gång fick avvisa mannen när han kröp ned i hennes säng, i samband med ett jobbtillfälle med övernattning.”
 • ”Aftonbladet har också ringt runt till en rad andra kvinnor som haft kontakt med mannen. Deras berättelser påminner om varandra. De menar att mannen är ’närgången’, ’utnyttjar sin makt’ och ’alltid objektifierar’.”
 • ”En av kvinnorna var i 20-årsåldern och hade precis presenterats som ett nyförvärv på sitt jobb, när hon första gången utsattes för mannens metoder.

  – Han skrev om mig men ingenting om vad jag hade gjort eller vilken kompetens jag hade. Bara ’så ser hon ut’ och kommentaren ’snygg’, säger hon.

  I sitt jobb hade kvinnan kontakt med mannen under en rad år. Hon berättar om hur han hela tiden anspelade på hennes utseende, föreslog middagsträffar och drinkar.

  – Om jag skickade nåt professionellt så svarade han alltid ’hej snygging’ och sådana helt oprofessionella saker.”

Expressenjournalisten förnekar i ett sms för Aftonbladet att han skulle ha försökt hota sig till en nyhet. 

– Det ingår i mitt uppdrag att söka kontakt med politiska företrädare både på och utanför arbetstid, och om jag vid något tillfälle har uttryckt mig eller skämtat på ett sätt som har missuppfattats är jag ledsen för det.

Han förnekar också nedsättande språkbruk och kallar det en ”glad jargong”.

– Det stämmer att jag kan ha en glad jargong mot både män och kvinnor, men jag har ingen avsikt att förminska någon, tvärtom värnar jag så klart alla mina källor.

Expressen har den senaste tiden namngivit en rad medieprofiler från SVT, TV4, Sveriges Radio och Aftonbladet efter anklagelser i samband med #metoo-kampanjen. Inte sällan med svajiga motiveringar. Det ska bli intressant att se om de plötsligt klarar av att hålla på pressetiken nu när det handlar om en av deras egna.

Så här långt är det tyst. Medan TV4, Aftonbladet, SVT och Sveriges Radio alla publicerat artiklar om sina egna profiler kör Expressen locket på.

I skrivande stud är Expressens förstasida fylld med berättelser om olika former av övergrepp och trakasserier. En medieprofil hos Sveriges Radio pekas ut med namn och bild. Expressen lyfter kvinnors historier från alla möjliga branscher och uppmanar alla att höra av sig.

Aftonbladet har upprepade gånger försökt få en kommentar från Expressens chefredaktör Thomas Mattsson om anklagelserna i Aftonbladet, utan framgång. Och för tre veckor sedan försökte han hindra Medievärlden från att publicera ett reportage om sexism på Expressens redaktion.

Vi vill höra din berättelse. Bara den inte handlar om någon som jobbar på Expressen.

kommentarer