DN:s stora scoop: Karin Wanngård har åkt taxi för 1994:– i månaden

Eftersom den svenska pressen tycks allt mer oförmögen att faktiskt granska vad makthavare gör med makten så måste de dryga ut sina upplagor med andra mer eller mindre magra skandaler. Stockholms finansborgarråd Karin Wanngård (S) har åkt taxi för 73 801 kronor, skriver Dagens Nyheter. Det är i bästa fall missvisande.

När man väl klickar på nyheten så framgår det att det alltså inte rör sig om en enda resa till en fest hos kungen som gick på 73 800. Det hade varit en skandal.

Nej, det handlar i själva verket om den totala kostnaden för alla hennes taxiresor. Sedan hon blev finansborgarråd, alltså högsta hönset i Stockholm, för över tre år sedan.

Hon har alltså åkt taxi i jobbet för svindlande 1 994 spänn i månaden. Och vid tre tillfällen på dessa tre år – nobelfesten 2014, kungens 70-årsfest, samt vid den internationella försvarsövningen Aurora i somras – har Wanngård åkt limousin. Eller en sån där svart merca eller audi, som det ibland också kallas. Men det ordet limousin signalerar korrupt politiker mycket bättre.

Som vanligt med politikerskandaler ser Jessica Ritzéns scoop bäst ut i rubrikformat. När man väl börjar läsa artikeln blir det allt mer utmärglat. Till slut finns nästan inget kvar.

Att den som har det yttersta ansvaret för Stockholms stad åker taxi för under 2 000 kronor i månaden är faktiskt inte det minsta märkvärdigt. Att hon dessutom väljer bort en gul taxi till en tillställning om året är inte heller särskilt upprörande. Säkerhetsfrågorna berör DN inte alls. Det är inte ovanligt att politiker tvingas ta taxi på grund av hot.

Det är den här granskningen vi får istället. Är det inte helt rimliga taxikostnader så är det ett kvartssekel gamla hyrestvister, en halvflaska vin på riksdagens SJ-poäng eller helt vanliga sansade mejldiskussioner inom Moderaterna. Eller att en utbildning för 32 statssekreterare i tre dagar gick på 300 000.

Dessvärre är det ofta det här medier menar när de säger att de granskar makten. I själva verket granskar de makthavarnas vin- och taxikvitton. Vad Karin Wanngård och andra politiker faktiskt gör med makten – vilka beslut de fattar och vad de gör med skattebetalarnas pengar – det undslipper granskning.

 

För det skulle kräva en massa jobb som svenska medier helt enkelt inte ids göra.

kommentarer