Vi kan inte förlita oss på medier för en vettig politisk debatt

KD-ledaren Ebba Busch Thor har föreslagit en litterär kanon – en lista över klassiker som svenska elever ska läsa. Förslaget har bubblat upp emellanåt förut, men den här gången har svenska medier gjort sitt yttersta för att verkligen missa poängen.

I en intervju i SVT fick Busch Thor frågorna om vem som skrivit tre olika klassiska verk. Hon svarade fel.

Stora rubriker:

Och förstås, Expressen hakade på. De kunde liksom inte låta bli. Till och med annars så städade Dagens Nyheter tyckte det här var nyhetsvärdigt.Frågorna handlade om vem som skrivit Gösta Berglings saga (Selma Lagerlöf), samt om novellsamlingen Giftas av August Strindberg samt Klas Östergrens Gentlemen. Busch Thor missade de svaren medan medierna missade poängen.

Busch Thor vill öka bildningen, det är därför hon kommit med det här förslaget. Det är inte bildning att veta vem som skrev vissa böcker, det är allmänbildning och superanvändbart på pubquiz. Bildning är att ha läst böckerna, förstått dem och satt dem i ett sammanhang.

Det är svårt att föreställa sig den här puckodebatten i andra skolämnen. När Stefan Löfven förslår satsningar på matematik är det ingen som ber honom lösa några andragradsekvationer för att kontrollera om han är värdig att presentera den reformen.

Men när det kommer till litteratur spårar det av någon oklar anledning ur. Busch Thor vill sprida litterär bildning, gott så. Vi borde ha en debatt om en litterär kanon är rätt väg att gå. Men då kan vi inte förlita oss på medier som tror att de sitter på journalistiskt guld för att en politiker svarat fel på TP-frågor.

kommentarer