Rätt partibeteckning på rätt person – ska det vara så svårt?

Människor med partipolitisk bakgrund har ofta intressanta kunskaper och det finns verkligen inget problem med att de får utrymme i pressen. Men partibeteckningen måste stå där, för det är relevant i sammanhanget. Som nu senast, när Monica Björklund i en debattartikel i Svenska Dagbladet kritiserar Håkan Juholts insats som ambassadör på Island. Mycket av det rimliga i hennes kritik går förlorat när debattredaktionen ger henne fel titel.

Artikeln är undertecknad ”Monica Björklund, tidigare vid Statsrådsberedningen”. Ingenstans står det att hon var anställd av Liberalerna, dåvarande Folkpartiet för att förhandla fram regeringens politik med de övriga allianspartierna. I slutet nämns det att hon var ”politiskt anställd”, men det betyder nära nog ingenting för den normale läsaren. Hon var en central figur i den förra regeringens politiska riktning.

Det borde rimligen framgå.

Svenska Dagbladets debattredaktion är på inget sätt unik. Andra debattsidor gör också den här sortens missar.

Sämst i klassen är utan större tvivel Aftonbladets debattsida, där en ledamot i Sverigedemokraternas partistyrelse kan rikta hårda angrepp mot rikspolischefen under titeln ”upprörd förälder”. Eller en polis, där det inte står att han också är MP-politiker. Eller en debattartikel undertecknad 35 läkare och sjuksköterskor som skriver om hur bra SD:s sjukvårdspolitik är utan att det nämns att i alla fall 24 av dem är SD-politiker.

Eller en ”teologie doktor och debattör” som kräver att regeringen sparkar samordnaren för våldsbejakande extremism. Ingenstans framgår det att den teologie doktorn och debattören också är anställd som pressekreterare för Moderaterna.

Att intressegrupper, politiska partier och företag vill använda debattsidorna för sitt kampanjarbete är inget nytt. Att somliga rentav försöker maskera sig som vanligt folk när de gör det är heller inte nytt. Det är därför man har en debattredaktör – Aftonbladet har till och med två. En central del av det arbetet är att se till att det står rätt titlar på de som undertecknar debattartiklarna.

Med den enkla uppgiften misslyckas debattredaktionerna gång på gång. Och när journalistiken inte sköter sitt jobb blir den ett tacksamt redskap för den politiska makten.

kommentarer