Expressens debattsida är en GoneWild-tråd för obearbetade tankar

Mångåriga SVT-journalisten Elisabeth Höglund gick i pension härom året. Men uppenbarligen inte tillräckligt. Medan nätet i en imponerande kraftansträngning fylls till bredden med kvinnors berättelser om övergrepp så publicerar Expressen sånt här.

Hur debattredaktörerna Josefin Berglund och Karolina Skoglund tänkte när de tog in den här 45-gradiga feberyran i textformat lär vi aldrig få veta. Men de verkar ha nyktrat till och tonat ner rubriken lite. Även om den ursprungliga hade täckning i texten.

Elisabeth Höglund talar osanning redan i första meningen, som lyder: ”Jag bagatelliserar inte det här problemet”. Kanske inte är hennes avsikt, men definitivt utfallet.

”Sen infinner sig frågan: Vad är sexuella trakasserier? Är det när en man klappar en tjej på stjärten, nyper henne i kinden, lägger armen om henne – eller är det när en man utsätter en kvinna för grov våldtäkt, grova våldtäktsförsök och ständiga sexuella förföljelser?”

Den här frågan är förstås helt uppåt väggarna. Låt oss ge henne lite tvivelsfördel och förutsätta att det borde stå ”eller är det först när en man…”. Då framstår texten lite mer normalkorkad. Men fortfarande är frågan för obegriplig för att ens gå att besvara.

”Tyvärr tror jag att flera av de kvinnliga artister som nu klagar över Harvey Weinstein själva en gång i tiden sannolikt gick med på att bli ”klappade”.
[…]
Det är först nu när filmstjärnorna är stora nog att stå på egna ben och klarar sig utan sådana som Weinstein som de ger sig på honom. Varför protesterade de inte tidigare?”

För att det är först nu när filmstjärnorna är stora nog att stå på egna ben och klarar sig utan sådana som Weinstein. Det är som att hela artikeln består av meningar som Elisabeth Höglund påbörjat efter att hon glömt bort vad hon skrev i den föregående.

”Och varför lägger kända och okända kvinnor ut nakna eller halvnakna bilder på sig själva på Facebook och Instagram? […] Samtidigt klagar kvinnor på hur männen exploaterar och trakasserar dem sexuellt. Min slutsats är: Vissa kvinnor bär faktiskt själva en del av ansvaret.”

Vi alla föredrar nog folks frivilligt publicerade nakenbilder framför puckade debattartiklar vilken dag som helst i veckan. Under redaktörerna Bergslunds och Skoglunds ledning förvandlas Expressens debattsida till nån form av GoneWild-tråd för oberarbetade tankar. Allt taggas givetvis med #nofilter.

Men samtidigt. De gör ett exemplariskt jobb. Arga klick drar in lika mycket annonspengar som andra klick. Och just nu är Elisabeth Höglunds text den mest lästa på Expressen.se. Så systemet fungerar.

Jippie.

 

kommentarer