Hur Soran Ismail råkade dra igång ett korståg mot skolgympan

Det började väldigt försiktigt och nyanserat. Komikern Soran Ismail sa i humorpodden Till Slut Kommer Någon Att Skratta, att skolgymnastik borde totalförbjudas. Och oj vilka störda känslor det har rivit upp. Nästan om om skolgympan var nån form av obearbetat trauma.

Det här kände Expressen var värt en artikel. Och, för att skapa engagemang i en modern demokratisk anda, debatt i kommentarsfältet.

Klickar man på artikeln verkar det vid första anblicken som att han uttalar sig i artikeln. Men tittar man närmare ser man att alla pratminus kommer från humorpodden.

Vi får också läsa om regeringens kommande satsningar på skolidrott. Utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) får in några ord. Sådär inhoppande från sidan är ju hur vi är vana att se honom numera.

Några timmar senare följer Stina Dahlgren på Aftonbladet upp med nästan exakt samma artikel. Samma innehåll, samma pratminus. Samt en orelaterad intervju från i september där Ismail berättar om sin nya bok i Aftonbladets studio. Därefter har Aftonbladet gjort sitt för stunden. Men det gör inte så mycket, nu är bollen i rullning!

Även om det är kvällspressen som är motorn i den här storyn så vill många andra vara med. Göteborgsposten är given. Det lite mindre nazistiska Fria Tider, samt det lite mer nazistiska Nordfront, kör varsin rewrite på ämnet. Du kan aldrig gissa vad som händer sen: även intravenösa klickheroinet Newsner vill vara med på ett hörn.

En moderatpolitiker blir triggad trots att han vet att det är en humorpodd. Han avkräver förgäves Ismail svar på twitter. Någonstans sjunker det in att han nog ändå är en komiker.

Kalle Zackari Wahlström, SVT-programledare som bland annat gjord programmet Gympaläraren, är också missnöjd och får tala ut i Expressen. Var hittar de ens dessa människor? Oklart. Men fascinerande. I Eric Emanuelssons närmare 3 000 tecken långa artikel har dessutom Ismails rant blivit till ett förslag.

Nu är Aftonbladet tillbaka. Mathilde Albinsson gör en rewrite på Expressenartikeln om den kritiska gympaentusiasten från SVT. Café försöker också vara med. Oklart vad de har för publicistisk idé numera. Det var enklare när de fokuserade på bröst. Simpelt, alla förstod konceptet.

Efter att ha läst artiklarna har dessutom fotbollsspelaren Albin Ekdal skrivit i kommentarsfältet på Ismails instagramkonto att… tja:

Låt oss leka med tanken att Ekdal skrivit det här på dödligt allvar. Nu vet du hur det känns att vara Expressen. Som följer upp med ännu en artikel.

Den där lilla kommentaren har nu uppgraderats till ett fullfjädrat utspel. Ett sådant som förr i världen krävde en presskonferens eller absolut minst en debattartikel.

I artikeln har dessutom Ismails utläggning gått från ett förslag till ett krav. Sebastian Mattson skriver om ”uppmärksamheten som hans uttalande rönt”. Som om Expressen bara var en betraktare av spektaklet och inte själva spektaklet.

I diskussionen om media är höger- eller vänstervridet faller alltid det uppenbara bort. Medier har mycket oftare en slagsida åt det mediokra och banala.

Det är imponerande att se den här cirkusen. Uppslutningen bakom Ismails kravförslagsutspel borde rimligen vara komptakt. Vi har journalister, ståuppkomiker, Caféskribenter och nazister. De fyra grupperna i samhället som tyckte minst om gympan i skolan.

kommentarer