Innan man kallar någon för ”Sveriges svar på Trump” eller kort och gott påstår att vederbörande ”bluffar” så bör man ha på fötterna. Det har inte ledarsidorna i Dagens Nyheter och Dagens Industri när de skriver om statsminister Stefan Löfvens utspel om skattesänkningar.

I partiledardebatten i onsdags påstod Löfven att allianspartierna vill sänka skatten med 100 miljarder. Han – eller mer sannolikt någon av partiets anställda – hade räknar ihop deras skattesänkningar och landat i denna skyhöga siffra. PM Nilsson på Dagens Industri skriver:

Men det är nonsens eftersom alliansen av hänsyn till regeringen inte lägger någon gemensam budget. Man skulle lika gärna kunna summera ihop partiernas olika försvarsanslag.

Och i Dagens Nyheter följer Erik Helmersson upp med en hårdare och mer pedagogisk förklaring:

Det är fortfarande inte sant utan bygger på att S slagit ihop samtliga alliansens förslag till skattesänkningar, i partiernas separata budgetar.

Men om kompisarna Uffe och Annie en lördagseftermiddag vill köpa glass, Uffe tycker att de ska lägga sammanlagt 15 kronor och Annie 20 – då betyder det inte automatiskt att de kommer att köpa glass för 35 kronor.

Problemet är ju att både Nilsson och Helmersson har fel. Det är inte så Löfven – eller mer sannolikt den där stackars tjänstemannen – räknat. För den som följer i alla fall någon S-anställda på twitter har sett den här tabellen svischa förbi:

Det är ganska enkelt. Brytpunkt för skiktgränsen kostar en jäkla massa att höja för att sänka skatten för de som tjänar tillräckligt mycket för att betala statlig skatt.

Liberalerna vill enligt tabellen lägga 12,6 miljarder på det, Centerpartiet 2,9 och Moderaterna 2,0. Det antecknas som att allianspartierna vill sänka skatten med 12,6 miljarder, inte 17,5 miljarder som PM Nilsson och Erik Helmersson tycks tro.

Är det hederligt att räkna såhär? Kanske, kanske inte. Det är ju alltid svårt att veta vad flera olika partier landar i för politik innan de snackat ihop sig. Enskilt har de fyra allianspartierna sammanlagt 100 miljarder i önskade skattesänkningar som de inte kan driva igenom på egen hand. Frågan är inte om det är sant, frågan är om det är relevant.

Den debatten skulle de två ledarsidorna kunna ta. Och kanske rentav vinna.

kommentarer