Aftonbladet glömde nämna att filmen visar en helt annan händelse

Igår testade Aftonbladet ett helt nytt spännande grepp, nämligen att slå ihop två orelaterade nyheter till en. Och resultatet en journalistisk sensation! Så här ser artikeln ut när den dyker upp på facebook och twitter.

Rapparen Nelly har alltså våldtagit en 21-årig kvinna och allt har fastnat på film? Nej, visar det sig när man klickar på artikeln. Och det här är allt blir konstigt.

I artikeln är plötsligt rubriken en helt annan. Den handlar istället om att han ”gör närmanden mot en liten flicka”. Sedan när benämns vuxna som små flickor i pressen?

Sedan Aftonbladets redigerare varit framme, är det korta svaret.

Den aktuella filmen visar hur han plockar upp en ung tjej på scenen under en konsert och beter sig minst sagt iffy. Saken diskuteras sedan i Aftonbladets studio av Henrik Torehammar och Robert Aschberg. Slut på historien.

Först därefter följer artikeln som innehåller den riktiga nyheten – den att Nelly i helgen greps för att ha våldtagit en 21-årig kvinna efter en spelning i Washington. Det som videoklippet alltså inte handlade om. Eller rubriken.

Och övergreppet har inte fastnat på film, som Aftonbladet påstår när man får upp artikeln i sitt flöde. Nyhetsvärderingen är minst sagt besynnerlig. Rubriksättningen är uppåt väggarna. Det är två separata händelser som Aftonbladet mixat ihop till en.

Förhoppningsvis av slarv. Förmodligen för effektsökeri.

Men analysen att Nelly är en snuskgubbe är spot on.

kommentarer