Alla utom 15 ord i SvD-artikel är plockade från wikipedia

[Uppdaterad] PR-konsulten och krönikören Janerik Larsson publicerar emellanåt sina alster på Svenska Dagbladets ledarsida. Utan att prata med någon redaktör, verkar det som. Idag skriver han om den tyska mellankrigsministern Franz von Papen, under den här medryckande rubriken.

Eller skriver och skriver, Janerik Larsson berättar att all informationen kommer från Wikipedia. Så de första femton orden i artikeln är hans egna.

Resten är plockat från wikipediaartikeln. Ett enda omärkt citat rakt av på totalt 445 ord, med länkar och allt. Därefter slut på texten. Om man inte räknar med bilden och tillhörande bildtext, som är plockad från engelskspråkiga wikipedia.

Vi får anta att det är någon form av mystisk replik på SvD-krönikören Margit Richerts uppmärksammade text om nazistdemonstrationen i Göteborg igår. Men det är svårt att veta säkert, Larsson har ju som sagt bara skrivit 15 ord själv. Oklart om han fakturerar för 15 eller 460 ord.

Den som vill läsa hans artikel kan göra det på nätupplagan, men först efter att man gått med på att stänga av adblock så att Svenska Dagbladet kan få in intäkter till sin kvalitetsjournalistik.

Det här är ändå ett stort framsteg för Larssons skrivande eftersom han håller sig till fakta den här gången. När han ska skriva fritt hamnar han lätt i slutsatser om att kampanjorganisationen Skiftet är finansierad av Putin och att den socialdemokratiska partiorganisationen i själva verket kontrolleras av kommunister.

Då är det kanske bättre såhär. Synd bara att han fullkomligt misslyckas med sitt uppdrag som skribent på en ledarsida – nämligen att tycka saker.

Uppdatering: Artikeln har nu ersatts av en kryptisk rättelse.

kommentarer