Debattsamhället gör SD:s nazistkopplingar till en faktaresistent boxningsmatch

I söndagens Expressen står att läsa om en väntad dispyt mellan justitieminister Morgan Johansson (S) och Richard Jomshof, partisekreterare för Sverigedemokraterna i riksdagen. Konflikten härstammar från en syn på vad nazism är och vem som är nazist, där deras åsikter går isär. Följande har hänt:

  1. Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson har i Expressens samhällsprogram Bara Politik uttryckt en önskan om att kriminalisera nazistiska organisationer såsom Nordiska Motståndsrörelsen.
  2. Justitie- och inrikesminister Johansson påpekar i SVT:s nyhetsprogram Agenda att Åkessons uttalande antagligen handlar om att han vill göra sig av med en rörelse som konkurrerar om SD:s väljare.
    – Så gott som varje år framkommer nya uppgifter om kopplingar mellan SD, högt upp i leden, och olika extremrörelser”, tillägger han.
  3. Slutligen får Johansson sig en släng av SD:s partisekreterare Richard Jomshof som menar att om SD ska liknas vid NMR på det sättet så kan S lika gärna liknas vid olika vänsterextrema grupperingar.

Här är Expressens artikel slut. ”Redan?” tänker du. ”Var är all fakta? Har inte skribenten Åsa Asplid gjort efterforskningar?” Nej, blir svaret. Detta lilla drama om meningsskiljaktigheter mellan toppolitiker inom två väldigt olika partier verkar räcka som artikel.

Kopplingar till NMR

Om en nu skulle vilja gräva lite djupare, finns det dock mycket intressant material på ämnet SD och NMR. Att Johansson talar om kopplingar mellan nazistgrupper och SD är inte så mycket att diskutera. Utom möjligen att det sker ”så gott som varje år”.

Det är snarare så gott som varje vecka. Outtröttliga Inte Rasist Men har en del om SD-företrädares kopplingar till den nazistiska rörelsen, bland annat genom att sprida deras budskap, hylla och sprida deras propaganda, eller på annat sätt vilja ha samarbete.

Fler nazistgrupper

Även om de flesta godbitarna kommer från kommunpolitiker i mindre kommuner eller anhängare på nätet finns det skrämmande exempel på öppen kommunikation med riksdagsledamöter. Märk väl att detta endast är NMR. Breddar man perspektivet och tar in andra nazistiska rörelser, som IRM har gjort i det här inlägget, i beräkningen mörknar bilden drastiskt.

Ingen faktakoll

Detta är tyvärr inget nytt, och SD:s utsvävningar med diverse öppet nazistiska eller rasistiska rörelser är så pass vanligt att det knappt fångar någons intresse längre. Det verkar i alla fall Expressens Åsa Asplid tycka. Inte ett ord nämns om de fakta som underminerar Jomshofs påstående och får Åkessons politiska förslag att se löjligt ut.

Inte heller granskas den påstådda kopplingen mellan Socialdemokraternas ungdomsförbund och “vissa extrema organisationer” som Jomshof syftar på. Spelar det ens roll vem som har rätt när fakta och kommentarer ändå inte granskas?

Faktaresistent boxningsmatch

Expressens artikel uppfyller inte på långa vägar de krav en läsare bör ha på en politiskt utredande artikel i en av Sveriges största tidningar. Det är synd, för Expressen kan mer om extremhögern än någon annan svensk dagstidning.

Istället blir det en produkt av en faktaresistent boxningsmatch mellan ett gäng politiker där ingen vinner och ingen förlorar, och allt ljus istället hamnar på vem som varit ”oseriös och oförskämd” i ett tv-program. Låg nivå.

Uppdatering: Det stod tidigare felaktigt att Richard Jomshof var gruppledare i riksdagen. Han är i själva verket partisekreterare.

kommentarer