SVT fälls i Granskningsnämnden för flathet mot SD

SVT fälls i Granskningsnämnden för att Sverigedemokraternas gruppledare Mattias Karlsson tilläts peka ut flyktingar som sexualförbrytare och terrorister oemotsagd under en Aktuelltsändning, skriver Resumé.

Det var i en debatt tidigare i år mot Centerpartiets gruppledare som Karlsson sa att regeringen ”släppt in tiotusentals potentiella sexualförbrytare och terrorister utan ID-handlingar”. SVT markerade mot uttalandet i nästa sändning dagen därpå, men Granskningsnämnden tycker att det borde kommit omedelbart.

Public Service-företagen, där SVT ingår, har ett specialuppdrag andra medier saknar. Programledare och reportrar har en skyldighet att hålla sig till den så kallade demokratibestämmelsen:

”Bestämmelsen innebär en skyldighet att markera ett avståndstagande från eller att bemöta antidemokratiska uttalanden och att verka för att rasfördomar, våld och brutalitet bekämpas.”

Det är här SVT har sjabblat. Vi lär få se mer av sådant. SVT:s nyhetsprogram har ökat debattinslagen i studion på bekostnad av genomarbetade nyhetsreportage. Där man förr hade exempelvis Expo som en kunnig resurs för att bevaka extremhögern har de nu blivit en part som får komma och debattera med sverigedemokrater i studion.

Det är kanske enklare att producera sådana program, men det blir lätt en reträtt från grunduppdraget och demokratibestämmelsen.

Att jakten på opartiskhet gått ut över grundläggande mänsklig anständighet är inget unikt för SVT. Lallarreportage med nazister och kommunister har blivit vanligt – och vissa medier håller så hårt på opartiskheten att de inte klarar av att rapportera fakta längre.

Journalistik handlar om att berätta vad som hänt. Inte att politiska mörkerkrafter får stå oemotsagda och sprida rasistisk propaganda oemotsagda på bästa sändningstid.

kommentarer