Expressen jobbar aktivt med att göra läsarna dummare

Mirakelkurer, träning, enkla lösningar. Expressens vetenskapsrapportering håller samma skyhöga nivå som alltid.

Okej, först och främst. Pillret är, precis tvärtemot vad som står i rubriken inte alls ”här”. Det är ”här” på samma sätt som när Postnord meddelar att ditt paket redan är levererat. Det kommer lite senare. Kanske.

Pillret är testat på möss med visst resultat. Då orkar man mer. Förutsatt att man är en mus. Vilket den genomsnittlige Expressenläsaren inte är.

Den genomsnittlige Expressenläsaren verkar istället vara en helt normalt frisk människa som vill vara vältränad med inte riktigt får tummen ur för att träna.

I sin artikel sammanfattar Anna Mattsson hela det vetenskapliga rönet:

Amerikanska forskare tror sig ha hittat det första så kallade ”träningspillret” som härmar kroppens egna reaktioner och har i stort sett samma effekter som träning – trots att du inte rör på dig, rapporterar Vetenskapsradion.

Det är inte riktigt vad Vetenskapsradion säger, men okej. Vill man greppa ett minimum av komplexiteten bör man lyssna på Vetenskapsradion, inte Expressen. Där får man bland annat lära sig mer om syftet med preparatet – nämligen att hjälpa sjuka och rörelsehindrade.

Expressen berör saken flyktigt i slutet av sin artikel och konstaterar lite pliktskyldigt att det ”Finns risk att träningspillret missbrukas”. Friska människor som missbrukar ett piller avsett för sjuka och rörelsehindrade för att slippa träna? Var kan folk få en sån idiotisk idé ifrån? Hm…

Återigen gör Expressen sitt yttersta för att göra sina läsare dummare. Men är man annonsberoende är läsarna en produkt man säljer till annonsörer, inte kunder. Då kan man aktivt göra dem lite mindre bildade genom att publicera trams.

Det är därför intressanta asteroider måste utmålas som hot mot allt levande för att bli spännande, eller banbrytande forskning för att underlätta livet för människor med rörelsehinder blir ett piller Expressenläsaren kan slänga i sig istället för att träna. På det sättet är det ju ett drömpiller – du måste sova för att kunna tro på det.

Expressen påstår sig ägna sig åt journalistik. Då går det faktiskt inte att hålla på så här.

kommentarer