SR ska inte hålla på med politiska attack ads

SR:s meritlista över tilltänkta M-ledaren Ulf Kristersson är en politisk partsinlaga – inte journalistik.

 

Tidigare idag publicerade Sveriges Radios nyhetsprogram Ekot den här listan för att låta läsarna lära känna Ulf Kristersson, en av två sannolika kandidater för att bli ny ledare för Moderaterna. Den var del av en nu raderad artikel, men den nyfikne hittar den cachad här».

SR har redan beklagat tilltaget, men det är en nästan förbluffande klantig publicering. Nog för att journalister har – och bör ha – åsikter som politiken, men det får aldrig gå ut över journalistiken. I synnerhet inte på de licensfinansierade medierna.

Har man, som SVT och SR, specialregler för att säkra kvalitetsjournalistiken måste man också hålla en oklanderlig nivå på det man publicerar. Sånt här skrev jag under min tid på Alliansfritt Sverige och det är där politiska partsinlagor hör hemma.

Utöver det är listan dessutom både ofullständigt och emellanåt rent osaklig. Som ministergranskningen 2013 – det var ett hopkok på Expressen med ett arbitärt poängsättningssystem. Och de här anklagelserna om rasism verkar mest ha kommit från SSU. Kan vara värt att nämna.

Sedan saknas typ allt han gjort med sin politiska makt, från socialpolitiken i Stockholms stadshus till socialförsäkringarna i regeringsställning.

Hur det gick till när Sveriges Radio tyckte det här var en lämplig publicering får vi säkert aldrig veta, ansvarige utgivaren Olle Zachrisson har bett om ursäkt och svarar inte på fler frågor. Men vi får hoppas att det här är sista gången.

kommentarer