Kristersson tar ledningen i M-striden, enligt 7 1/2 personer i en mätning

DN:s opinionsmätning om vem folk vill se som ny partiledare för Moderaterna är minst sagt svajig.

Stora opinionsundersökningar är i regel bättre och mer träffsäkra än små. SCB:s partisympatiundersökning som kommer två gånger om året, är intressant för att den är stor nog att bryta ner i mindre delar.

Man kan kolla vad män utan högskoleutbildning tycker, vad invandrade kvinnor tycker och vad folk i Medelpad tycker. Man kan göra så för att den bygger på svar från i runda slängar 10 000 personer.

DN har inte den lyxen i sin senaste mätning från mätföretaget Ipsos om vem som borde ta över som ny moderatledare. Men det hindrar inte DN från att försöka.

Det är snarare regel än undantag att tidningar och mätföretag inte publicerar hela mätningarna (Inizio och Aftonbladet är ett tydligt undantag). Men vi vet tillräckligt från DN-artikeln för att veta att det är svajigt.

De har intervjuat 1009 slumpmässigt utvalda personer. Ska man tro det politiska opinionsläget så är det runt 150 av dessa som svarat att det är ”moderata sympatisörer”. Vi vet inte, för DN har inte publicerat materialet för granskning.

Mätningen håller nog för att dra slutsatser om Carl Bildts stöd, som borde uppgå till runt 70 personer. Men slutsatserna om Anders Borg med ett stöd på 12 procent av 15 procent av 1009 – alltså runt 18 personer – börjar bli lite väl skakiga. Precis som Bildt kandiderar han inte heller.

Striden står mellan de två kandidaterna Ulf Kristersson och Mikael Odenberg, som får sju och en halv respektive sex personers stöd. Det är oklart när DN börjar känna att det statistiska urvalet är för litet.

Pressen älskar opinionsmätningar. De gör politik till idrottsjournalistik, med tydliga vinnare och förlorare. Siffror, svart på vitt. Politiska journalister får tillfälle att skriva slagkraftiga rubriker trots att ingenting har hänt.

Dessvärre är det alltför ofta såhär den politiska bevakningen ser ut.

 

Läs mer om opinionsmätningar:

kommentarer