Det hade varit en sensationell nyhet om det var som Niklas Svensson skriver i Expressen. Skandalen i Transportstyrelsen puttrar på. Statsminister Stefan Löfvens nya statssekreterare Kristina Persdotter, som tillträdde för tre dagar sedan, ska enligt Svenssons enda anonyma källa ha fått samma information som tvingade Löfvens andra statssekreterare Emma Lennartsson att avgå för fyra dagar sedan.

Det vore sensationellt. Hon skulle ju behöva avgå på direkten. Expressen skulle ju kunna sända live. K-G Bergström skulle kunna visa upp sin högst begränsade kunskap för hur riket styrs. Det kanske rentav skulle motivera en helikopter.

Men det är inte ens huvudpoängen i artikeln. Man måste läsa nästan en kilometer text innan man kommer till den lilla bisatsen. Om han verkligen litar på sanningshalten i det han skriver borde han göra det till en enorm nyhet, inte behandla det som en journalistisk bifångst framåt slutet.

Dessutom: Solklart brott mot de pressetiska reglerna att han publicerade sin artikel utan att ens ha försökt låta Persdotter svara på anklagelserna. Men det tyckte han inte behövdes eftersom…

Huvudnumret i hans artikel är istället en helt annan:

Det här är alltså hans case: att Löfven har tillsatt en hemlig utredning om skandalen på Transportstyrelsen. Och utredningen har redan skördat ett första offer i form av statssekreteraren Emma Lennartsson för att hon inte rapporterade känslig information vidare till statsministern som hon fick på ett möte av Säkerhetspolisen.

En liten detalj bara: det är inte hemligt. Har inte heller varit det.

Vad som egentligen har hänt är att riksdagens konstitutionsutskott (KU) skickat sina frågor till Löfvens stab att besvara till sin granskning.

Och en person ansvarar för att samla in och svaren och sammanställa dem. I det här fallet är det statssekreteraren Mats Andersson på samordningskansliet som åkt på den dundertråkiga uppgiften.

Det här är inte hemligt så mycket som helt normala rutiner för hur Regeringskansliet fungerar. KU skickar sina frågor, använder svaren till sin granskning, kallar berörda ministrar till förhör och fäller sin dom.

Det är också en helt vanlig rutin för Niklas Svensson att kalla totalt ohemliga saker för hemliga. Det kan handla om hemligheter som moderata riksdagsledamöter helt öppet skrivit på facebook, offentliga handlingar utan nyhetsvärde, eller vilka som är med på bilder hovet publicerat på sin sajt.

Hemligt har en mer än lovligt vid definition eftersom det då kan räknas som ett avslöjande när man skriver om det. Det låter helt enkelt saftigare då. Är det hemligt betyder det att någon har något att dölja, och är alltså skyldiga till något.

Med tanke på vilken säkerhetspolitisk härva det är på Transportstyrelsen, med alla problem läckorna kan medföra, är det rätt fattigt av Expressen att behöva ta till såna här knep för att ha något att skriva om. Men det är klart, ska man hålla på som Dagens Nyheter och faktiskt berätta vad som hänt så måste man ju kunna saker.

Ain’t nobody got time for that.

kommentarer