Adam Cwejman på GP:s ledarsida tycker kändisar som sympatiserar med Kommunistiska Partiet behandlas för snällt i offentligheten. Han tar avstamp i partitidningen Proletärens ryggradslösa studiebesök i Nordkorea som cirkulerat ett par varv på nätet senaste tiden.

”Flatheten inför kommunismens anhängare är däremot ett, även fortsättningsvis, svenskt mysterium”

Samtidigt som man kan tycka att ett parti som fick 61 röster i senaste riksdagsvalet får lite väl mycket uppmärksamhet har Cwejman en poäng. Det blir emellanåt rätt märkliga mysreportage med folk som anslutit sig den dåraktiga lilla kommunistsekten.

Inga kritiska frågor

Det gäller inte bara kändisar – utan även partiets företrädare. För ett år sedan sände SVT ett besynnerligt inslag, komplett med partiledarintervju och studiebesök på partikansliet. Inga kritiska frågor.

Kanske är det för att Kommunistiska Partiet behandlas som gladlynt kuriosa snarare än ett ett parti som valt fel sida i nära nog alla sina frågor under hela sin sorgliga existens. Det kanske är alla förfester med Knutna Nävar som spökar.

Sundhage och Wiehe

Cwejman pekar ut två personer som kommer för lindrigt undan – fotbollstränaren Pia Sundhage och vissångaren Mikael Wiehe. Den senare tvingas Cwejman sedan i en rättelse medge aldrig har varit medlem i Kommunistiska partiet, så hans poäng får stå sig på ett enda exempel.

Han har rätt: tar man ställning för ett sådant parti borde det innebära frågor. Men nej, det blir inte mycket av det. Som till exempel när Göteborgs-Posten rapporterar om partiets 40-årsjubileum, eller som tidigare i augusti när de intervjuade löparen Martin Ekvall:

Visst, det är vattentäta skott mellan ledarsidan och nyhetsdelen. Det ska det också vara. Men invändningen blir exakt densamma som när Expressen publicerar krönikor om att horoskop är strunt, och samtidigt drivor med horoskop.

Varför ska andra bry sig om krönikörerna när den egna tidningen inte ens gör det?

kommentarer