Kvällspressen har inga vetenskapsreportrar – här är det sorgliga resultatet

Astronomidags i kvällspressen igen. Det är här vi hittar Aftonbladets krystade försök att så gott som alltid få in utomjordiskt liv som förklaring till konstiga saker i rymden, eller Expressen, som försöker få alla sina artiklar att handla om att livet på jorden är hotat. Det är här vi får titta på UFO-klipp, lära oss att solfläckar är hål i solen och att en gigantisk asteroid i varje givet tillfälle är på väg rakt mot oss.

I det sammanhanget är den här rymdartikeln i Aftonbladet ett under av saklighet och kunskap. Ändå lämnar den en hel del att önska. Här är några påståenden ur texten:

1. ”I vår galax Vintergatan finns det cirka 200 miljarder stjärnor”

Det är svårt att räkna stjärnorna, men det går att beräkna Vintergatans sammanlagda massa. Så höftar man den vägen. Där verkar uppskattningarna för det mesta landa på runt 100 miljarder stjärnor. Andra uppskattningar är så höga som 400 miljarder.

2. ”Nu vet vi att det finns i snitt två planeter runt varje stjärna.”

Det vet vi inte alls. Går vi bara rakt på hur många planeter som upptäckts fördelat hur många stjärnor de upptäckts runt så är siffran strax över en. Men eftersom exoplaneter oftast upptäcks genom att de periodiskt blockerar lite av sin stjärnas ljus så är det uteslutande de stora vi hittar.

3. ”Bland de nyupptäckta planeterna finns den som kallas Superjorden.”

Superjorden är inte en planet. Det är en klassificering av planeter stenplaneter med en massa på mindre än tio gånger jordens. Större än så tenderar de att vara gasplaneter. Det är den näst vanligaste kategorin av planeter i andra stjärnsystem, astronomer har hittat en bit över 1 000 superjordar vid det här laget.

4. ”Planeten kretsar runt stjärnan Gliese 411, den fjärde närmaste grannen till vår sol.”

Det är den sjätte närmaste. Åttonde närmaste om man räknar med att Alfa Centauri är en trippelstjärna.

Det finns en enkel förklaring till att rymdartiklarna i kvällspressen är proppfulla med felaktigheter, överdrivna sensationsrubriker och bara allmänt dålig koll: kvällstidningarna har inga vetenskapsjournalister. Tittar man på exempelvis Aftonbladets artiklar om rymden upptäcker man snabbt att de är skrivna av samma journalister som skriver om båtolyckor, politik och borttappade hundar.

Och det är synd. Aftonbladet har med sin folkliga framtoning en unik möjlighet att nå ut med vetenskap på ett enkelt och begripligt sätt till de breda folklagren. Det händer så mycket häftigt inom astronomin just nu. Att kvällspressen inte klarar av att berätta det är fattigt.

Läs mer:

Uppdatering: Aftonbladets artikel om superjorden är i själva verket från februari, men återpublicerades på aftonbladet.se nu i veckan.

kommentarer