Expressens godtyckliga uthängningar

Expressen publicerar idag en nyhet om en antisemitisk imam i Helsingborg [1]. Klokt nog fattar de beslutet att inte publicera hans namn eller bild. Det är inte relevant för en bredare allmänhet att veta.

Problemet är bara att Expressen verkligen inte är konsekvent restriktiva. På samma förstasida hittar vi namn och bild på två kontokortsbedragare [2]

(Mediebruset står för pixlarna).

Restriktiv pressetik

Svenska medier publicerar emellanåt namn och bild på personer som gjort något klandervärt. Begått brott eller sagt något rasistiskt, till exempel. Expressen brukar vara snabba på att publicera vad folk heter.

Samtidigt är de pressetiska reglerna tydliga på den punkten:

”Överväg noga publicitet som kan kränka privatlivets helgd. Avstå från sådan publicitet om inte ett uppenbart allmänintresse kräver offentlig belysning.”

Här har det börjat glida alltmer på senare år. När Anna Lindh mördades var det en stor pressetisk debatt eftersom Dagens Nyheter valde att publicera namn på den misstänkte. Nu hängs simpla kortbedragare ut utan debatt.

Politiska företrädare

Ofta handlar uthängningar om valda politiska företrädare, och det är rimligt. De som valt dem har rätt att veta en hel del om dem och deras privatmoral. Men när det handlar om så kallade offentliga personer – och det är tidningarna själva som bestämmer vem som är det – så är det tydligen också fritt fram med namnpubliceringar.

Vanligt folk

För fyra år sedan gjorde Expressen den stora genomgången av hatsajten Avpixlats kommentarsfält. De hängde ut en rad SD-politiker som skrivit vad de trodde var anonyma kommentarer. De avpixlade, så att säga. Det var helt rimligt.

Men de hängde också ut ett antal personer som inte hade några offentliga uppdrag, inte var valda företrädare. Vanligt folk som hade skrivit vidriga saker på nätet. [3] Det hade varit intressant att skriva om, rentav intervjua dem, men namnpubliceringen var meningslös. Men dramaturgiskt slagkraftig när man knackar på dörren.

(Mediebruset står för pixlarna även här)

Det finns mycket färskare exempel där helt vanliga människor blivit uthängda i Expressen. Just Avpixlat-caset är värt att ta fram för att Expressens chefredaktör Thomas Mattsson skaffade sig en ny publicistisk princip då det begav sig.

”bland de flitiga skribenterna på hatsajterna finns nämligen också personer som är väl etablerade i samhället.

Dagens Expressen-publicering handlar alltså inte om namn och bild på några vanliga ’privatpersoner’, utan om mycket ambitiösa opinionsbildare med en tydlig politisk agenda.”

Att ha bra jobb på ett energibolag eller vara docent räcker alltså för att motivera att bli uthängd i Expressen. Eftersom de skriver drivor med kommentarer och därmed är ”ambitiösa opinionsbildare”.

Och imamen då? Han är ju onekligen en ambitiös opinionsbildare, det framgår tydligt i Expressens artikel i hans utfall mot Israels politik.

Godtycklighet på Expressen

Vi börjar komma till en punkt där Expressen har hittat på så många undantag för alla upptänkliga situationer att den restriktiva grundregeln upphört att gälla. Det är ren godtycklighet maskerad till genomtänkt pressetik.

Expressen bör fundera över sin nyhet om imamen. De har gjort ett korrekt övervägande. Det går utmärkt att berätta det intressanta som hänt utan att behöva nämna namn.

Det gäller även för kortbedragare och rasistiska kommentarsskribenter.

 

Länkar till Expressenartiklar:

  1. ”Skånsk imam kallade judar för svin och apor”
  2. ”Parets stöldturné i Sverige – länsade äldres kontokort”
  3. ”Här är fler som hatar anonymt på Avpixlat”

 

kommentarer