Inte många siffror rätt i Lena Mellins krönika

Aftonbladets politiske kommentator Lena Mellin kritiserar i hårda ordalag tidigare inrikesministern Anders Ygeman och Moderaternas migrationspolitiske talesperson Johan Forsell, som hon menar för folk bakom ljuset. I själva verket har hon missförstått frågorna.

Aftonbladets politiska kommentator Lena Mellin har slarvat i sin artikel om politiker som försöker föra folket bakom ljuset. Så till den milda grad att hela hennes case faller. Men det hindrar inte henne från att kräma på med den här rubriken:

 

1. Anders Ygeman om missförtroendeförklaringar

Tidigare inrikesministern och nuvalda socialdemokratiska gruppledaren i riksdagen, Anders Ygeman, tror inte att oppositionen kommer löpa linan ut i missförtroendeförklaringen mot försvarsminister Peter Hultqvist.

Han menar att oppositionen inser att Sverige skulle bli svårt att styra i minoritet – även för dem – om man började använda missförtroendeförklaringar.

”Så dumt att klockorna stannar”, kommenterar Mellin. Hon skriver därtill att bara haft två majoritetsregeringar sedan nya regeringsformen 1974:

”Det har gått alldeles utmärkt. Trots att möjligheten att rösta bort statsråd, ett av riksdagens skarpaste vapen, har använts åtskilliga gånger.”

Nja. Det har varit få missförtroendeförklaringar, 7 sedan nya regeringsformen trädde i kraft. Det Ygeman pratar om är vad som händer om de blir vanliga. Som den här sommaren, när hotet kastats fram fyra gånger.

Det är en annan grej nu för att den parlamentariska situationen är helt annorlunda. Det är snudd på omöjligt för en minoritetsregering att hitta samarbetspartier till en majoritet. Missförtroendeförklaringar riskerar inte längre att bara stjälpa en minister utan hela riksdagsordningen.

En lite nyktrare nulägesanalys finns på Aftonbladets ledarsida, signerad Anders Lindberg.

 

1. Johan Forssell om medborgarskap

Här blir det ännu fånigare när Mellin försöker avfärda Moderaternas förslag om att dra in medborgarskap för utlandsfödda terrorister. Hon skriver:

”enligt grundlagen är det förbjudet att landsförvisa eller beröva en svensk medborgare hens medborgarskap. Det borde Johan Forsell veta. Alltså luras han också.”

Johan Forsell vet detta. Han förstår att det krävs en grundlagsändring. Det är måhända lite krångligt, men han för inte någon bakom ljuset.

Bonus: Transporstyrelsens generaldirektör

Lena Mellin påstår dessutom i sin krönika att skandaldränkta Transportstyrelsens tidigare generaldirektör Marika Ågren stod ”åtalad för en rad lagbrott som hon med berått mod begått i tjänsten”.

Hon fick i själva verket ett strafföreläggande på 70 000 kronor för ett brott. Stort och allvarligt brott, förvisso, men ett enda likafullt. Och i och med att hon gick med på strafföreläggandet och erkände sin skuld blev det aldrig något åtal.

”Ett strafföreläggande innebär att åklagaren inte väcker åtal”, förklarar en artikel i… Aftonbladet. Lena Mellin borde läsa den tidningen så slipper hon råka föra läsarna bakom ljuset.

Det vore, så att säga, oförsvarligt.

kommentarer