Genombrott på Expressen: Artikel om ingenting fick över 2500 delningar

Faksimil från en annan innehållslös artikel med tusentals delningar.

Med hjälp av åtta olika selfies och 4100 tecken har Expressens Buzzfeed-bilaga ”Omtalat” lyckats med ett vetenskapligt genombrott, nämligen att ta fram en hel artikel om en händelse som enligt alla tänkbara definitioner inte är möjlig att beskriva som en händelse. En artikel som dessutom fått god spridning, och delats 2766 gånger.

Flera bedömare beskriver det som ett sensationellt genombrott, eftersom texten samtidigt innehåller vare sig lögner eller överdrifter.

– Man brukar ju tala om att vissa aktörer använder sig av fake news eller extrema vinklingar för att sätta fart på texterna, men i det här fallet ser vi en korrekt beskrivning av ett fullkomligt poänglöst skeende som fått nästan 3000 delningar. Det är något helt nytt, säger Björn Fridén, ukuleletrubadur, pestoentusiast och digital käbblerist från Gärdet.

Det började med att Expressen-journalisten Mattias Knutson fick nys om att en 49-årig högstadielärare från Eskilstuna hälsat på en kompis och sedan svängt förbi McDonald’s på vägen hem. När Knutson – efter grönt ljus från cheferna – grävde vidare visade det sig att det inte hänt något mer.

Högstadieläraren hade ätit upp maten, åkt hem och sedan gått och lagt sig. Soporna slängde han i enlighet med rådande föreskrifter och skrev om det på Facebook. Ett skeende som normalt sett inte räcker för att ett nyhetsvärde ska uppstå.

– Det brukar helt enkelt krävas fler variabler i skeendet, vare sig de är verkliga eller påhittade, säger Fridén.

Betyder mycket för branschen

Det är i alla fall vad man trott hittills. Men som första journalistisk aktör i världen har Expressen nu lyckats skapa en helt syntetisk nyhet, utan att använda sig av lögner eller överdrifter. Något som antas få stora konsekvenser för hela journalistiken, inte minst när det gäller utbildning och antalet arbetstillfällen.

Fridén menar att det bara är början på en ny era av nyhetsrapportering.

– Det här betyder mycket för branschen som helhet. Man har länge letat efter metoder som tillåter att den journalistiska verksamheten upphör utan att det påverkar inkomsterna. Jag skulle också säga att det betyder mycket för svenska folket, som sedan 1960-talet investerat 25 miljarder kronor i presstöd och slantat upp med TV-avgift sedan 1957. Äntligen kan vi börja hämta hem den investeringen, känner jag.  

Du tror att metoden kan sprida sig till aktörer som uppbär presstöd?

– Vi kan absolut räkna med att metoden sprider sig till fler aktörer. Till och med till sajter som Mediebruset, säger Fridén.   

kommentarer