Det heter högerextremister – inte ”grupp”

David Lagerlöf/Expo

Så länge högerextrema fortsätter att attackera prideparader är det inget snack om att de behövs. Och attackerna tycks vara lika mycket tradition som själva paraden. Och medierapporteringen runt attackerna. För precis som förra året får vi läsa om en ”grupp” som gått till angrepp i Stockholm.

SVT:

 

Expressen:

SVT verkar inte ha snappat upp det där med att det skulle röra sig om högerextremister. Expressens artikel blir därför ännu konstigare – i deras artikel står det tydligt att det handlar om nazister från Nordisk Ungdom. Ändå handlar rubriken om ”grupp”.

Det här är ett av få dokumenterade fall då en rubriksättare på Expressen underdrivit. Och gått miste om en rubrik som vore både mer slagkraftig och korrekt.

Expressen har bäst bevakning av högerextremismen i landet. Förra året när Dagens Nyheter och Aftonbladet skrev om ”en grupp ungdomar” eller kort och gott ”en grupp”, var det Expressen som kom med gedigen bakgrund.

I år lyckades istället DN och Aftonbladet med rubriksättningen. 

Nordisk Ungdom har en historia av olika former av angrepp mot prideparaden. 2003 misshandlade folk ur föregångaren Nationaldemokratisk Ungdom Prides presschef så han blev tvungen att söka vård.

kommentarer