Nyheter24:s skapare börjar tröttna på sajten – precis som alla andra

”Ingen jäkel vill tyvärr betala för redaktionellt innehåll längre”, säger Nyheter24:s skapare Douglas Roos om den förlusttyngda sajten.

Douglas Roos är en helt vanlig man. Han går upp på morgonen, han tar på sig byxorna, dricker sitt kaffe och börjar tröttna på Nyheter24. Det som skiljer honom från oss andra är att han startat upp den journalistiska ersättningsbussen som förgyller nätet med sitt ungdomliga gemyt. Vi andra är förstås heeeeelt oskyldiga.

I en intervju med entreprenöriella gossemäns medlemstidning Breakit berättar han att det inte går så jäkla bra för sajten. För Nyheter24, bolaget som äger Nyheter24.se och resten av det konglomerat som är Hamsterpajs ekonomiska gren, landade förra årets resultat på 10 miljoner back.

Douglas Roos har sin förklaring:

”Ingen jäkel vill tyvärr betala för redaktionellt innehåll längre, då måste man hitta andra sätt.”

Snicksnack

Douglas pratar givetvis strunt. Det vet alla som kritiserat Nyheter24:s publiceringar att man nästan undantagslöst får höra att ”det där är inte en redaktionell produkt”, eller ”det där är en fristående skribent”. På så sätt svär sig Nyheter24 fria från i princip allt de trycker.

Det är klart att ingen vill betala för redaktionellt innehåll om det inte finns något. Anledningen till att Nyheter24 heter som det gör är för att de sedan starten 2008 har publicerat totalt 24 nyheter.

Kränger hudvårdsprodukter

Men nu vill inte heller Douglas Roos betala. Och det kan man ju förstå. Så han använder Nyheter24 för att kränga sina produkter. Vilket man också kan förstå. ”Pengarna ska in”, som han så elegant uttrycker det.

Så likt en mindre knäppgökig Alex Jones på InfoWars så blandas det redaktionella innehållet med hudvårdsprodukter. ”Som vill boosta unga tjejer”, enligt rubriken.

Vill bli störst i Sverige

Nyheter24 är en marginell spelare, trots att chefredaktören Henrik Eriksson 2014 sa att de skulle vara störst i Sverige ”om ett par år”. Det riktigt intressanta är ju att Nyheter24, som tydligen misslyckas med att skaka fram både nyheter och pengar, anses vara en av vinnarna i den krisande branschen.

”Etablerade mediehus har något att lära”, menar Expressens chefredaktör Thomas Mattsson. Eller han menade det 2014. Och med tanke på hur hans tidning tagit ytterligare steg att reducera allt – såväl politik som terrorism – till underhållning, så får man anta att han står fast vid det.

Jan Helin, dåvarande chefredaktör på Aftonbladet och nu programchef på SVT, talade om ”ett modernt, framsynt och skickligt redaktörskap” på Nyheter24.

Framtiden

Så för den som undrar hur svenska nyhetsmedier kommer se ut framöver har Douglas Roos och herrskapet svaret.

Vi har mer live-sända panikattacker att se fram emot, komplett med intravenöst dravel från Marcus Birro utan spår av korrekturläsning och fler SVT-debatter om Fake News med Avpixlat i studion. Eventuell kritik kommer avfärdas med att vi medborgare inte förstår oss på journalistik.

Douglas Roos är en helt vanlig man. På kvällen lägger han sig, precis som vi andra. Och precis som alla andra undrar han om han verkligen jobbar med rätt saker.

 

Mer om Nyheter24:

Uppdatering: Det stod tidigare felaktigt att Nyheter24 startades 2010. Rätt årtal är 2008.

kommentarer